BiH

Ovo su poslanici koji žele zadržati ruski utjecaj u BiH










Na prekjučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH na čijem dnevnom redu je bilo čak 88 tačaka, u javnosti su promakle tačke koje se odnose na Ukrajinu odnosno poduzimanje koraka na smanjivanju ruskog utjecaja u BiH.

Dodatno na ovoj sjednici su razotkrivene one političke opcije koje i dalje, uprkos užasnoj agresiji Rusije u Ukrajini, nad kojom se zgražava cijeli svijet, žele zadržati ruski utjecaj u BiH.

Naime, u drugom krugu glasanja nije usvojen Prijedlog zaključka poslanice Edite Đapo (SBB) da se uputi zahtjev svim zemljama i organizacijama, članicama Vijeća za provođenje mira da hitno suspendiraju Rusiju iz ovog tijela s obrazloženjem da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu i kao takva ne može promovirati i provoditi mir u Bosni i Hercegovini.

Za ovaj prijedlog glasalo je 22 poslanika, dok ih je 12 bilo protiv, a pet suzdržano. U konačnici nije bilo entitetske većine. Protiv ovog prijedloga bili su poslanici iz RS-a i to Nebojša Radmanović (SNSD), Obren Petrović (Srpski klub), Dragan Bogdanić (SNSD), Sanja Vulić (SNSD), Ljubica Milanović (SNSD), Snježana Novaković-Bursać (SNSD), Nenad Stevandić (Srpski klub), Jakov Galić (Srpski klub), Mira Pekić (PDP), Branislav Borenović (PDP), Dragan Mektić (SDS), Mirko Šarović (SDS).

Njima su se, praktično, pridružili i HDZ-ovi poslanici jer nisu željeli glasati za ovaj prijedlog. Suzdržani su bili Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Darijana Filipović, Mijo Matanović, Predrag Kožul.

Na ovoj tački dnevnog reda nisu bili prisutni Mirsad Kukić (PDA), Dženan Đonlagić i Nenad Nešić (DNS), dok su svi ostali poslanici glasali za ovaj prijedlog.

Identičan ishod glasanja desio se i kod prijedloga rezolucije o osudi agresije na Ukrajinu čiji je predlagač bio Klub SDA.
Podsjetimo, iako su iz OHR-a nedavno potvrdili kako je Ruska Federacija informisala Ured visokog predstavnika da suspenduje svoje učešće u finansiranju OHR-a, iz Ambasade Rusije ovo nisu željeli komentirati.



Izvor
Fokus.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button