Sport

Luka Garza proglašen za univerzitetskog igrača godine u SAD

Američko-bosanskohercegovački košarkaš Luka Garza dobio je u utorak John R. Wooden nagradu za najboljeg univerzitetskog igrača u sezoni 2020/21. Nagrada nosi naziv po legendarnom igraču i treneru američke univerzitetske košarke, a u glasanju je učestvovalo oko 1.000 stručnjaka i novinara koji aktivno prate ovaj sport.

Garza je tako objedinio šest najvažnijih individualnih priznanja u istoj sezoni, što se automatski smatra proglašenjem za igrača godine. U Sjedinjenim Državama ne postoji jedan izbor za najboljeg univerzitetskog košarkaša, već nagrade dodjeljuju različite organizacije. O dobitnicima uglavnom odlučuju novinari, analitičari i treneri, a ponekad učestvuju i navijači.

Možda će Vas zanimati i:

„To što sam dobio ovu nagradu mnogo znači meni i mojoj porodici. Moje djed je bio prijatelj sa Johnom Woodenom i o njemu sam mnogo učio dok sam odrastao“, izjavio je Luka Garza za web stranicu svog univerzitetskog tima Iowa Hawkeyes, dodajući da je proučavao Woodenove radove kako bi postao bolji igrač i suigrač.

Preostalih pet Garzinih nagrada su trofeji koji nose naziv po Jamesu Naismithu (izumitelj košarke) i Oscaru Robertsonu (jedan od najboljih NBA košarkaša u istoriji), zatim priznanja medijskih kuća Associated Press i Sporting News, kao i nagrada Nacionalnog udruženja košarkaških trenera. Priznanje Sporting Newsa dobio je i prošle godine, dok je za ostala bio u užem izboru, što ga je samim tim ove godine učinilo favoritom.

„Morao sam se pobrinuti da se fokusiram na pobjeđivanje i da pomažem svom timu kako god je moguće. Jer da sam se fokusirao na nagrade ili nešto slično, mislim da bi mi to psihološki previše smetalo“, rekao je Garza po dobijanju nagrade Associated Pressa. Objasnio je da mu je svakodnevna meditacija mnogo pomogla u nošenju sa pritiskom i visokim očekivanjima.

Impresivna sezona

Iza ovog uspjeha stoji impresivna sezona koju je 211 cm visoki centar odigrao za tim Iowa Hawkeyes. Iako su se protivničke odbrane uglavnom fokusirale na njega, a Iowa se takmiči u jednoj od najsnažnijih konferencija (Big Ten), Garza je na 31 utakmici prosječno postizao 24,1 poen, 8,7 skokova, 1,7 asistencija i 1,6 blokada.

Posebno primjetan je napredak u šutiranju za tri poena, gdje je prošle sezone imao 35% uspješnosti, dok je ove stigao do veoma dobrih 44%, posebno za visokog igrača (44 trojke iz 100 pokušaja).

Upravo o šutu za tri poena kao jednom od važnih faktora za dalji razvoj Garza je razgovarao i sa ljudima iz NBA ekipa. Prije početka sezone za Glas Amerike je rekao:

„Mnogim timovima se stvarno sviđam, koliko se trudim na terenu, moja sposobnost da igram dalje od koša. Mislim da žele da nastavim raditi na šutiranju više trojki i igranju dalje od koša.“

Uprkos Garzinim dobrim igrama, Iowa nije opravdala visoka očekivanja i ulogu favorita iz sjene u borbi za trofej. Na NCAA turniru za najbolji univerzitetski tim u Sjedinjenim Državama (čuveni March Madness) ispali su već u drugoj rundi od tima Oregon Ducks.

Meč sa Oregonom, na kojem je Garza zabilježio 36 poena i 9 skokova, ostao je upečatljiv po njegovom emotivnom izlasku sa terena, pošto je neočekivani poraz značio da je odigrao posljednje minute za Iowu.

Izvor: Ba.n1info.comMožda će Vas zanimati i:

Back to top button