KulturaU fokusu
U fokusu

Knjigosaur.ba: Mjesto gdje djeca besplatno mogu čitati nagrađivane knjige!

Kultura čitanja










Raznolikost i obim znanja koje stičemo kroz čitanje je neizmjerno. Od najranijih dana, kada otvaramo svoje prve slikovnice, pa sve do zrelih godina, kada istražujemo najdublje filozofske i naučne koncepte, čitanje igra ključnu ulogu u oblikovanju naših života.

Književni fond u bilbliotekama diktira potražnju, a uglavnom se nabavljaju knjige koje su za lektiru.

Priča o lektirama u našoj zemlji je duga, a popisi tih lektirskih djela koji se obrađuju u školi nisu osvježeni posljednjih 15 godina.

Ova stagnacija stavlja pisce i njihova nova djela u nepravedan položaj u odnosu na knjige koje dugo stoje na policama biblioteka.

Srećom, postoje pojedinci i inicijative koje pokušavaju promijeniti ovu situaciju.

Jagoda Iličić, Mirsad Bećirbašić i Tatjana Andrejević, odlučili su da svoja djela ponude javnosti putem platforme “Knjigosaur.ba”.

Knjigosaur” se bori protiv prepreka koje ograničavaju dostupnost ovih knjiga, omogućavajući djeci da pristupe jedinstvenim knjigama koje nisu dio školskih programa ili nisu lako dostupne putem biblioteka.

“Mi smo svoja djela stavili na jednu web stranicu koja se zove knjigosaur.ba. To je zapravo virtuelna čitaonica i na toj stranici smo djeci sasvim besplatno ponudili naše knjige”, rekla nam je Jagoda Iličić.

U ponudi Knjigosaura nisu u pitanju ‘bilo kakve knjige’, već nagrađivane.

“Moja knjiga “Uspavanka za Knjigosaura” je dobitnica “Malog princa” kao najbolja knjiga u četiri države 2013. godine., dakle, nešto što je već prošlo valorizaciju i nešto što je ocijenjeno kao vrijedno i dobro za djecu”, dodala je autorica Iličić.

Na stranici Knjigosaur djeca mogu pronaći jedinstvene knjige kojih nema po bilbliotekama, kao ni školskim programima.

“Te knjige su poprilično nedostupne, te smo na taj način pokušali premostiti sve te prepreke da bi knjiga došla do djece i da bi ona bila krajnji sudac vrijedi li to i da li im je to nešto što je vrijedno čitanja. Zahvaljujemo se za svaku minutu koja se izdvoji za čitanje knjige”, poručila je Jagoda.

“U budućnosti autori i osnivači Knjigosaura žele da on preraste u platformu na kojoj će i drugi autori moći ostavljati svoja djela, ali i mnoštvo materijala kojeg edukatori, djeca, tete u vrtićima ali i roditelji mogu koristiti u edukaciji sebe ili djece”, zaključila je autorica Iličić.

Jagoda Iličić, Mirsad Bećirbašić i Tatjana Andrejević su istaknuti autori sa bogatim književnim portfoliom. Njihova djela su već stekla priznanje i poštovanje, a svaki od njih je doprinjeo raznolikim aspektima kulture i obrazovanja.

Važno je istaći da su finansirali pokretanje platforme “Knjigosaur” vlastitim sredstvima.

Ova inicijativa bi trebalo da nas inspiriše i podstakne da podržimo Jagodu Iličić, Mirsada Bećirbašića i Tatjanu Andrejević u njihovim naporima da doprinesu obrazovanju i kulturi mladih generacija.

Njihov nesebičan doprinos pokazuje da pojedinci mogu napraviti pozitivan uticaj na društvo svojim ličnim angažmanom i resursima.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button