BiH

APSURDI: U RS-u moguće osnovati firmu za vasionski prijevoz robe i putnika










U manjem bosanskohercegovačkom entitetu moguće je osnovati firmu koja će se baviti vasionskim prijevozom, a poddjelatnosti kojima se može firma baviti su lansiranje satelita i vasionskih letjelica, te vasionski prijevoz robe i putnika.

Naime, Vlada RS-a je još u februaru 2014. godine usvojila Uredbu o klasifikaciji djelatnosti, gdje je navedeno da se na teritoriji RS-a, između ostalog, kao opcija svim zainteresiranim nudi pokretanje biznisa u svemiru.

Možda će Vas zanimati i:

Da apsurd bude veći, mnoge firme su prilikom registracije baš to stavile kao jednu od djelatnosti. Tako da se putovanjem u svemir, bar na papiru, bave dvije cvjećare u Doboju.

Uredba_prtscr.JPG - undefined

Za putovanje do zvijezda iz ovih krajeva, kažu, prvi put čuju.

“Nema šanse za to u dogledno vrijeme. Može se lansirati protugradna raketa, to je otprilike maksimum što Bosna može postići, ali vasionski prijevoz ne. Znamo da pet -šest država u svijetu uopće može lansirati satelit”, rekao je astronom iz Astronomskog društva Orion Muhamed Muminović.

Uredba_prtscr2.JPG - undefined

I pored toga što su ministri usvojili futuristički dokument – u Ministarstvu za industriju RS-a kažu da su Uredbu napisali u Republičkom zavodu za statistiku.

“Osobe koje, bez stručne pomoći, advokata, notara i ostalih osoba ovlaštenih registriraju ovo, urade to na sljedeći način – u prijavi predaju sve šifre iz klasifikacije djelatnosti, samo oduzmu šifre, odnosno izbace one šifre za koje su potrebne saglasnosti i sve ostale šifre, nevezano da li će ikada raditi s njima, prijave”, rekao je za banjalučke medije advokat iz Banja Luke Danijel Milošević.

Tamo se pravdaju strogim europskim standardima u kojima su u dokument morali napisati svaku djelatnost kojom se ljudi bave u svijetu – bez obzira na to što baš i nisu logične za ove krajeve.

Međutim, da apsurdima u RS-u nije kraj, prema ovoj Vladinoj uredbi poljoprivrednici iz RS-a također se mogu prijaviti da na farmama, uz krave, uzgajaju deve i lame, što je također dozvoljena djelatnost u manjem bh. entitetu.

 

 

Izvor: radiosarajevo



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button