BiHCovid-19

Firma Medimpex dobila dodatni rok za nabavku vakcina
Vlada Federacije BiH donijela odluku da firmi Medimpex d.o.o. Sarajevo ostavi dodatni rok za izvršenje obaveze po Ugovoru o nabavci vakcina za potrebe imunizacije stanovništva FBiH u 2021. godini, a koji je potpisan 18.3.2021. godine, iz “razloga više sile, te promijenjenih okolnosti na koje nije bilo moguće uticati”.

Iz Vlade FBiH je saopćeno kako im je dostavljen akt Nikole Zukora Lakusića, agenta reprezenta uime RDIF Rusija, koji s kompanijom Medimpex d.o.o. Sarajevo učestvuje u postupku nabavke vakcine Sputnik V za područje FBiH. On ih je uvjerio da će cjelokupna dokumentacija biti dostavljena i da će aranžman nabavke vakcina Sputnik V za FBiH biti efikasno realizovan u vrlo kratkom roku i to u okolnostirna neprimjerenim i otežavajućim za rad.

“Vlada je opredijeljena da se ostavi dodatni rok za izvršenje obaveze po Ugovoru o nabavci vakcina za potrebe imunizacije stanovništva FBiH u 2021. godini, potpisanom 18.3.2021. godine, iz razloga više sile, te promijenjenih okolnosti na koje nije bilo moguće uticati”, saopćeno je.

Podsjetimo, kompanija Medimpex obavijestila je jučer Zavod za javno zdravstvo FBiH da odustaje od učešća u nabavci vakcina za ovaj bh. entitet. Ipak, naglasili kako će ostati fokusirani na nabavci vakcina.

Vlada se na današnjoj sjednici upoznala sa informacijom Ad hoc tima za pregovore sa prozvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima sa proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa (COVID-19).

Vlada FBiH je pozvala Vijeće ministara BiH da intenzivira aktivnosti na postizanju bilateralnih dogovora za nabavku vakcina, s ciljem njihove kupovine ili pozajmice, budući da je evidentno da COVAX instrument neće zadovoljiti potrebe Federacije BiH u pogledu imunizacije stanovništva.

Izvor: N1

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button