Lifestyle

Studija pokazala ko brže sagorijeva masti, žene ili muškarci

Na osnovu novih istraživanjima, žene bi u odnosu na muškarce mogle da imaju prednost kada je u pitanju sagorijevanje masti.

Nekoliko studija objavljenih ovog meseca otkrilo je da žene imaju tendenciju sagorijevanja više masti od muškaraca tokom vježbanja, a sportisti oba pola sa boljom kardio izdržljivošću sagorijevaju više masti nego njihovi vršnjaci koji nisu u tako dobroj kondiciji, piše Insider.

Istraživanje, koje su stručnjaci sa Univerziteta Bat objavili u „International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism“, proučavalo je 73 zdrave odrasle osobe uzrasta od 19 do 63 godine koje su učestvovale u testu, a da prije njega nisu ništa jele.

Možda će Vas zanimati i:

Istraživači su otkrili da su učesnici koji su sagorjeli najviše masnoće zapravo bili oni sa najboljom kardio kondicijom.

Ali žene su takođe konstantno sagorijevale više masti nego muškarci, pokazalo je istraživanje.

Ista grupa istraživača je uspjela u drugoj studiji, objavljenoj u „Experimental Physiology“, da utvrdi kako su učesnici sagorijevali masnoće. Otkrili su da specifični proteini u mišićnom tkivu pomažu efikasnijoj razgradnji masti za energiju tokom treninga.

Međutim, još uvek nije jasno zašto su žene mogle da sagore više masnoće od muškaraca.

Žene bi mogle da budu fizički otpornije od muškaraca

Ova otkrića podupiru prethodne dokaze da bi žene mogle da budu izdržljivije tokom dugih treninga, trčanja ili drugih tjelesnih aktivnosti od muškaraca.

„Žene su obično malo otpornije na umor, imaju bolji protok krvi u mišićima i brže se oporavljaju nakon napora nego muškarci“, smatra Greg Nakls, istraživač nauke o vežbanju i autor „Stronger By Science“, koji je proučavao razlike u vježbanju žena i muškaraca.

Ovo bolje sagorijevanje masti moglo bi da objasni i zašto žene imaju bolju osetljivost na insulin, hormon koji reguliše šećer u krvi. Osetljivost na insulin je znak zdravog metabolizma, što ukazuje na to da su žene metabolički fleksibilnije od muškaraca.

Izvor: N1Možda će Vas zanimati i:

Back to top button