Ervin Alibegović: Nuspojave od AstraZeneca vakcine nisu uopće problematične

- in tuzlanski kanton, Zdravlje
ervin alibegović

Prof. dr. Ervin Alibegović, pomoćnik direktora za naučno-istraživački rad i šef operativnog tima za vakcinaciju na UKC-u Tuzla, demistifikovao je nekoliko stvari kada je u pitanju vakcina protiv koronavirusa.

Javnost je, po ovom pitanju, dosta podijeljena i velik je procenat onih koji su odlučni u tome da iz mnogih razloga ne bi uopće primili ovu vakcinu.

Dr. Alibegović nam je ispričao o praksi vakcinacije na UKC-u Tuzla, kao i o tome da li je bilo nekih nuspojava kod onih koji su dosad primili vakcinu AstraZeneca:

“Pri selekciji prije davanja vodili smo se instrukcijama i proizvođača i Federalnog ministarstva zdravstva koji jasno propisuju kome i kad se daje vakcina i pod kojim okolnostima. Pri svakoj vakcinaciji se mogu desiti određene komplikacije. Očekivane reakcije koje se pojavljuju su drhtavica, osjećaj hladnoće, malaksalosti, slabosti, bolova u kostima i zglobovima. kod nekih koji su primili vakcinu bilo je i povraćanja, ali je to sve kratkotrajno, 12 sati nakon aplikacije same vakcine. Mi smo to zabilježili, a svemu smo pristupili vrlo studiozno i seriozno,” istakao je prof.dr. Ervin Alibegović.

Također je rekao da nije bilo nikakvih alergijskih reakcija kod onih koji su primili AstraZeneca vakcinu.

Podsjetimo, UKC Tuzla je jedna od ustanova koja je dobila određeni broj vakcina koje su kao poklon stigle od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.