Vakcine koje će BiH putem COVAX-a dobiti u srijedu odmah idu krajnjim korisnicima

U Bosnu i Hercegovinu u srijedu, 24. marta, konačno bi trebale stići prve vakcine naručene kroz COVAX program. Radi se o 23.400 doza BioNTech/Pfizer vakcine.

Kakva će biti procedura, ko i kada bi mogao dobiti ove vakcine, kada se očekuje ostatk naručenih cjepiva… pitali smo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

“Imajući u vidu obavezu čuvanja cjepiva u hladnom lancu, količine koje će biti dostavljene u srijedu bit će odmah distribuirane krajnjim korisnicima, nadležnim zdravstvenim vlastima entiteta i Brko distrikta. Od njih će Agencija za lijekove i medicinska sredstva uzeti određene količine kako bi izvršila kontrolu kvaliteta i dala dozvolu za upotrebu. Očekujemo da će taj posao biti završen u najkraćem mogućem roku”, kazali su u Ministarstvu.

Upitani o raspodjeli, da li će vakcine biti korištene samo za vakcinaciju medicinskog osoblja ili bi njima moglo biti cijepljeno i stanovništvo, u Ministarstvu nisu upoznati.

Dostavljenih 23.400 doza bit će raspodjeljeno: Republika Srpska 7.578, Federacija BiH 15.210 i Brčko Distrikt 612 doza. Planove cjepljenja izradili su nadležni ograni entiteta i Brčko Ditrikta i oni mogu dati precizne informacije o tome ko će biti cijepljen“, odgovaraju iz Ministaratva.

Prema ranijim najavama, vakcine iz COVAX programa bit će isporučivane u nekoliko navrata. Upitali smo da li u ovome momentu Ministarstvo ima informaciju o dinamici, da li eventualno ima nekih značajnijih pomaka, s obzirom da je COVAX nedavno sklopio i sporazum o isporuci stotina miliona doza vakcine kompanije Johnson & Johnson.

“Ministarstvo trenutno ne raspolaže informacijama o daljem toku isporuka. Imajući u vidu da su svi uvjeti ispoštovani, o čemu govori i prva isporuka koju očekujemo u naredna dva dana, očekujemo da je proces konačno otkočen i da će naručene i plaćene količine stuzati prihvatljivom dinamikom. Još jednom napominjemo da tempo isporuke zavisi isključivo od COVAX mehanizma”, kažu u Ministarstvu.

Dan prije vakcina – sutra, predviđena je isporuka 24.000 doza razređivača (diluenta).

Izvor: Klix.ba