SvijetZanimljivosti i zabava

Njemačka ukinula obavezno nošenje maski u javnom saobraćaju na duge relacije










Njemačka će uskoro ukinuti obavezno nošenje maski u vozovima i autobusima na duge relacije, jedno od posljednjih preostalih Covid ograničenja u zemlji, saopćio je ministar zdravstva u petak.

Obaveza će biti ukinuta 2. februara, najavio je u Berlinu ministar zdravstva Karl Lauterbach.

Druge evropske zemlje već su ukinule obavezno nošenje maski u javnom prevozu, a Lauterbach se posljednjih sedmica suočio sa sve većim pritiskom da slijedi njihov primjer. Maske su i dalje obavezne u liječničkim ordinacijama, dok su maske i negativni testovi i dalje potrebni za ulazak u bolnice i staračke domove.

Pravila za lokalni prevoz nadležnost su 16 njemačkih saveznih država, a sve veći broj njih je odustao ili odustaje od obaveznog nošenja maski. Neke su također ukinule pravila koja zahtijevaju da se zaraženi ljudi izoluju kod kuće.

Njemačka ukinula gotovo sve mjere, ni maske više nisu obavezne na svim mjestima

Predviđeno je da se pravila o prevozu na velike udaljenosti prestanu 7. aprila, iako zakon dozvoljava da budu suspendovana ranije ukoliko situacija bude bolja od očekivane.

Nakon što je jedan od vodećih njemačkih virologa ubrzo nakon Božića izjavio da je pandemija gotova, Lauterbach – koji dugo vremena zauzima oprezan stav – se suočio se sa sve većim pozivima unutar i izvan vladajuće koalicije da ih ukloni.

– Situacija s pandemijom se stabilizirala – izjavio je ministar u petak, dok broj poznatih ili sumnjivih zaraza stagnira ili opada, a broj hospitaliziranih nastavlja opadati.

– Populacija je izgradila visok imunitet, a stručnjaci koji nas savjetuju više ne vjeruju da će doći do još jednog velikog, ozbiljnog zimskog vala. U ovom trenutku također ne predviđamo da će nas posebno opasne varijante stići u narednim sedmicama i mesecima – kazao je.

Lauterbach je apelovao na ljude koji žele da nastave da štite sebe i druge da i dalje dobrovoljno nose maske u zatvorenom prostoru i u vozovima, prenosi AP.



Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button