Tuzlak Maid Lasetović postao sudija sa FIBA-inom licencom

- in Košarka, Sport
maid lasetović

Maid Lasetović, dvadesetdevetogodišnji Tuzlak, spada u red najperspektivnijih košarkaških sudija kako u BiH, tako i u regionu.

Ovaj mladi sudija je nakon 13 godina angažovanog sudačkog posla u košarkaškim ligama BiH, ove godine dobio i licencu FIBE.

To je svakako veliko postignuće, uzimajući u obzir da je u okviru svog dosadašnjeg sudačkog angažmana prošao kroz sve nivoe u Bosni i Hercegovini i sudio na stotine utakmica:

“Sa 16 godina sam pristupio sudijskoj organizaciji Regionalnog košarkaškog saveza u Tuzli, gdje sam krenuo od najnižeg ranga, odnosno od Lige mladih na prostoru TK. 2013. sam dobio licencu za državnog sudiju i od tada kreću moje kako domaće tako i internacionalne edukacije,” govori nam Maid Lasetović.

Lasetović je svoj svakodnevni rad i istrajnost u ovoj sportskoj oblasti krunisao FIBA-inom licencom, što predstavlja izuzetan uspjeh za ovog mladog Tuzlaka:

“Početkom marta sam pristupio polaganju pismenog testa i uspješno sam položio za FIBA-inu licencu.”

Lasetović je na kraju dodao da same pripreme za suđenje jedne utakmice traju i po pet dana, jer se detaljno analiziraju ekipe koje se sastaju, a osim toga je rekao da sedmično ima i tri kondiciona treninga, jer je potrebno ispuniti mnoge parametre kako bi se moglo suditi na ovako visokom nivou.