BiH

Premijer Novalić čestitao na nominaciji za Oskara za film Quo vadis, Aida?

Povodom nominacije bosanskohercegovačkog filma „Quo Vadis, Aida?/Kuda ideš Aida?“ rediteljice Jasmile Žbanić za prestižnu nagradu Oskar za najbolji strani film (vanenglesko govorno područje), premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić uputio je čestitku Udruženju građana „Društvo umjetnika Deblokada“ i rediteljici Jasmili Žbanić u kojoj se kaže:

„Ekipi filma upućujem iskrene čestitke na izuzetno velikom uspjehu nominacije filma „Quo Vadis, Aida?/Kuda ideš Aida?“ za nagradu Oskar. Ovo je izuzetan uspjeh za bh. kinematografiju, ali i za historiju naše zemlje. Stoga hvala cijeloj ekipi filma na čelu s našom uvaženom rediteljicom Jasmilom Žbanić što nas je danas posebno učinila ponosnim građanima Bosne i Hercegovine.

Proteklih dana pratili smo s velikom pažnjom značajna priznanja i nagrade koje ste osvajali na prestižnim svjetskim filmskim festivalima, a današnja nominacija za Oskara je dodatni pečat Vašem radu i vrijednostima koje nosi ovaj film.

 Posebnim ga dodatno čini to što uz svoja filmska i umjetnička ostvarenja, film svjedoči i historiji naše zemlje koja je protkana gorkim okusom srebreničke patnje, stradanja i genocida. Stoga ovakva ostvarenja nose svoju dodatnu snagu i vrijednosti, a kojima na najbolji način prenosite našu historiju cijelom svijetu.

Drago nam je da je Vlada Federacije BiH prepoznala značaj snimanja ovog filma, kojim se prikazuju događanja u Srebrenici kroz izuzetno emotivnu priču jedne porodice i predstavlja još jednu bitnu napomenu u bilježenju i pamćenju važnih događaja u historiji naše zemlje, kako se oni ne bi ponovili, te za njegovo snimanje 2019. godine osigurala 800.000 KM.“Možda će Vas zanimati i:

Back to top button