Svijet

Zbog njih je Beč jedan od najčistijih gradova svijeta










Beč ima vrlo jednostavan recept za uspjeh kada je u pitanju čistoća grada. Ukupno 10 godina ulicama glavnog grada Austrije tzv. “WasteWatcher” nadzorni tim nadgleda odlaganje smeća. Od februara 2008. godine su proveli ukupno 64.000 službenih naloga, a samo u 2017. godini je bilo oko 7.400 kazni i preko 880 prijava. Novčana kazna iznosi 50 eura i od tog novca se finansiraju druge mjere čišćenja.

Trenutno je preko 400 uposlenih “WasteWatcher”-a koji u uniformi ili civilu preuzimaju kontrolu kod svih vrsta zagađenja javnog prostora, ali i vode. Za odlaganje kabastog otpada na trotoare, bacanje opušaka od cigarete, nepodizanje psećijeg izmeta, prosipanje ostataka hrane ili bacanje konzervi i flaša u vodu, WasteWatscher-i izriču novčane kazne, pa čak i prijave nadležnim organima.

Godišnje se u Beču odlaže oko 100 miliona opušaka u za to predviđene kante. Postoji preko 20.000 kanti u kojima se može baciti opušak od cigarete. Ilegalno odlaganje frižidera se smanjilo za čak 64%. Stanovnici imaju mogućnost prilikom kupovine novog frižidera ili bilo kojeg drugog električnog uređaja besplatno predati korišteni. Ilegalno odlaganje kabastog otpada poput namještaja je također smanjeno za 41%. Taj otpad se besplatno može odlagati na mnogobrojnim deponijama na kojima se vrši i razdvajanje. Namještaj koji nije puno oštećen se prodaje vrlo jeftino na bazarima.

Po uzoru na bečke “WasteWatsche”-e uskoro će i glavnim gradom Njemačke nadzorni tim nadgledati odlaganje smeća.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button