Tuzla

Vježba „Nesreća aviona u krugu aerodroma Tuzla“










Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona posjetila je u srijedu Međunarodni aerodrom Tuzla i prisustvovala izvođenju vježbe „Nesreća aviona u krugu aerodroma Tuzla“.Radi se o redovnoj vježbi koja za cilj ima testirati i podići nivo uvježbanosti i koordinacije svih neophodnih službi i jedinica, kako aerodromskih, tako i kantonalnih i općinskih, u slučaju eventualne nezgode u krugu Aerodroma. Današnja vježba okupila je tri vatrogasne ekipe, tri ekipe prve pomoći, tri ekipe crvenog križa i ekipu prve pomoći iz vojne baze Oružanih snaga BiH „Dubrave“, te je uključivala i Ministarstvo unutrašnjih poslova TK s ciljem osiguranja što kvalitetnijeg i što bržeg odgovora na nastalu situaciju.

Možda će Vas zanimati i:

„Zadovoljstvo nam je vidjeti da je današnja vježba pokazala izuzetno dobru spremnost i koordinaciju različitih struktura za slučaj vanredne situacije na Aerodromu. Vidjeli smo da su sve službe Aerodroma, Grada i općina, te policije i vojske spremne pružiti adekvatan odgovor u slučaju eventualnih neželjenih situacija na Aerodromu. Vježba je naša redovna zakonska aktivnost, a drago nam je da su današnjoj vježbi, koja je imala i pokazni karakter, prisustvovali premijer i ministri u Vladi Tuzlanskog kantona“, rekao je nakon izvedene vježbe direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović.

„Ova vježba doprinosi osiguranju neophodne bezbijednosti svih kako putnika i osoblja, tako i svih drugih korisnika usluga Međunarodnog aerodroma Tuzla. Imajući u vidu kvalitet vježbe i kvalitet odgovora koji je danas stavljen pred sve službe vidimo da se ništa ne prepušta slučaju i da se rizik svodi na minimum“, riječi su resornog ministra trgovine, turizma i saobraćaja Mirsada Gluhića.

Posjeta Aerodromu bila je prilika i da delegacija Vlade posjeti novi putnički terminal Međunarodnog aerodroma Tuzla, koji je od nedavno u funkciji.„Terminal aerodroma proširen je sa 2.971 kvadratnih metara na 4.915 kvadratnih metara. Rekonstrukcija i proširenje putničkog terminala povećali su kapacitet ove zračne luke na 700.000 putnika godišnje. Ovim rekonstrukcijama između ostalog je uređena check-in zona, čekaonica i caffe bar. Terminal je već u funkciji, a zbog tenderske procedure završetak uređenja enterijera i nabavku pokretne trake, koja se treba ugraditi kako bi protok putnika i prtljaga bio intenzivniji, mi očekujemo koncem augusta ove godine“, rekao je Karasalihović.

Nakon rekonstrukcije postojeće i izgradnje nove moderne zgrade Međunarodni aerodrom Tuzla je umjesto dosadašnjih 400 dobio mogućnost opsluživanja 720 putnika u jednom vršnom satu, a koji se ukrcavaju u dva bazna aviona.Kapacitet aerodroma će biti proširen i s modernim atrijem površine 900 kvadratnih metara, a kako je potvrdio Karasalihović, početak radova na izgradnji objekta vrijednog skoro milion i po maraka se očekuje krajem ovog mjeseca. U atriju će biti smještene suvenirnice, rent a car i turističke agencije te će putnički terminal i na ovaj način biti dodatno rasterećen, s obzirom na to da se trenutno svi spomenuti montažni objekti nalaze u glavnoj zgradi aerodroma.Ministri u Vladi Tuzlanskog kantona nisu krili zadovoljstvo prikazanim, te su upravi Aerodroma i svim uposlenicima čestitali, kako na uspješno izvedenoj vježbi, tako i na svakodnevnom radu i aktivnostima koje čine kako bi dalje razvijali i unaprjeđivali Međunarodni aerodrom Tuzla.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button