Arhiva

Tuzla: 12. jula promocija knjige Dragana Bursaća










Tuzlanska promocija „PTSP spomenara“, prve knjige uglednog bh. novinara i kolumniste Dragana Bursaća bit će održana u Atelju Ismeta Mujezinovića u petak, 12. jula 2019. godine, s početkom u 20 sati.

O knjizi će govoriti Mehmed Meša Pargan, Ramiz Huremagić, te, naravno, autor, dok će  promociju moderirati Amra Avdić. Izdavač knjige je Centar Samouprava.

Tri mjeseca zaredom „PTSP spomenar“ je bila najtraženija knjiga u online knjižari Knjiga.ba

“”Gledam ovih 120 grama hartije. Moje misli, odvojene od mene i pružene vama. Može li čovjek u 120 grama esencijom svog jezika dati dušu na izvolite? Može li čovjek svoje strahove, nade, ljubavi, demone ispustiti u 117 strana? Može li čovjek usloviti prijatelja, oca, majku i prepustiti ih vama? Ne znam. Ne znam odgovor na ova pitanja, ali sam pokušao.

Pokušao sam u PTSP Spomenaru progovoriti o sebi, koji jesam dio vas. Pokušao sam uhvatiti tu riječ-vjetar i na njoj opkoračiti svoj svijet pa ga vama u lice baciti. Jesam li uspio? Ne znam. Gledam knjigu, rupa od metka gleda mene. Gledam svoje sjećanje koje se nekako drugačije zrcali. I jeste i nije moja knjiga. Drhturim, bojim se i vas i vašeg suda, bojim se misli onih podno korica-na oba svijeta, ali najviše se bojim ovih 120 grama papira i 117 stranica.

Pred vama su, od mene. Najiskreniji detalji mene i onoga od čega sam sazdan. Miris ove zemlje, riječi roditelja, suze, smijeh, život i pokoji metak.

Izvolite, stojim pred vama!””, dio je iz Bursaćeve knjige.

Dragan Bursać je dobitnik niza nagrada među kojima je i prestižna nagrada European Press Prize. Živi i radi u Banjaluci.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button