SvijetZanimljivosti i zabava

Danas je petak 13., ovo je pet zanimljivosti o “najnesretnijem” danu










Neko vas je već vjerojatno upozorio da je petak 13. navodno najnesretniji od svih dana, a oni praznovjerni možda čak i strahuju da bi se danas moglo dogoditi nešto strašno. Neovisno o tome vjerujete li u budalaštine ili ne, dobro je znati nekoliko važnih činjenica o ovom danu.

1. Strah korijene vjerojatno vuče iz kršćanstva

Isus je razapet u petak i otad se uz dan počinju vezivati “kobni znakovi”, uvjeren je Michael Bailey, profesor sa sveučilišta u Iowi koji se specijalizirao za praznovjerja svih vrsta. Vjenčanja u srednjem vijeku, primjerice, nikada se nisu održavala u petak, a to je ujedno i dan kada su rijetki odlazili na dulja putovanja.

Trinaest gostiju bilo je prisutno na posljednjoj večeri, a profesor psihologije Stuart Vyse dodaje da je upravo Juda, koji je Isusa izdao, bio trinaesti gost.

Last Supper - Wikipedia

2. Niko ne zna

Ne zna se kada su petak i broj 13 prvi put povezani na ovaj način, a Vyse i Bailey dodaju da prije 19. stoljeća nisu pronašli informacije o ovoj “zlokobnoj kombinaciji”.

3. Strah od petka 13. ima ime

Strah od petka 13. česta je pojava u svijetu, a zove se paraskevidekatriafobija. U simptome ubrajamo blagu tjeskobu, pa čak i ozbiljne napade panike.

4. Statistike ne pokazuju da je ovaj dan nesretniji od drugih

Iako za to vjerojatno nema potvrda, petak 13. ne razlikuje se od ostalih dana. Njemačka istraživanja provedena 2011. i objavljena u magazinu World Journal of Surgery između ostalog je istražila i postoji li povezanost između nesretnog dana i povećanog broja posjeta bolnici. Nije uočena korelacija između petka 13. i posjeta bolnici.

5. Broj 13 je sretan broj Taylor Swift

“Rođena sam 13. Trinaest godina navršila sam na petak 13. Moj prvi album postigao je zlatnu tiražu u 13 tjedana. Moj prvi broj 1 imao je uvod od 13 sekundi”, rekla je Taylor u intervjuu za MTV.

Ipak, 2014. pjevačicu je tužila tvrtka Lucky 13 (Sretni 13) nakon što je u svojoj online trgovini počela prodavati majice s istim natpisom.



Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button