Ivona Grgić: Upravo izlazi moja prva knjiga, iako su mi uvijek govorili da nemam talenta za pisanje

- in Pozitiva, Tuzla
ivona grgić

Ivona Grgić mlada je književnica iz Tuzle koja je svoju strast za pisanom riječju okrunila mnogobrojnim nagradama, a ovih dana će iz štampe izaći i njena prva knjiga.

Ono što priču o Ivoni čini posebno interesantnom jeste činjenica da su joj često govorili da nema talenta za pisanje, što je ona demantovala kroz svoj angažovan spisateljski rad, koji će ovih dana okruniti i svojom prvom knjigom.

Ivona nam je ispričala kako se razvijala njena strast za pisanjem i šta je to što je posebno fasciniralo i u čemu je ona prepoznala vrijednost da se nađe na papiru:

“Prije dvije godine sam napravila blog sa željom da pišem o kosi, međutim jedno jutro sam podijelila priču sa mojim čitaocima i tako je krenula moja priča sa pisanjem. Onda sam svakodnevno pisala kratke priče, najviše autobiografskog karaktera. Nakon toga sam počela da šaljem priče na konkurse gdje sam ostvarila dobre rezultate i bila sam iznenađena kako je sve dobro krenulo,” rekla nam je Ivona Grgić.

Ivona najčešće inspiraciju nalazi u, kako sama kaže, našoj tragikomediji koja je prisutna svuda. Budući da joj je jedan od književnih uzora Branko Ćopić, Ivona kroz svoje priče i one najteže stvari želi da predstavi na jedan duhovit način.

Ivona je već osvojila mnogo nagrada za svoje književne radove, a svakako da je najvažniji onaj koji joj je omogućio štampanje prve knjige koja bi se uskoro trebala pojaviti na policama:

“Osvojila sam štampanje knjige u tiražu od 200 primjeraka na konkursu “Drinski susreti,” tako da se izlazak knjige očekuje svaki dan.”

Angažovan književni rad i raznolikost u temama je ono što prvenstveno krasi ovu mladu književnicu, a zasigurno da će poslije knjiškog prvijenca Ivona imati još mnogo toga da kaže papiru, a čitaoci još mnogo toga u čemu će naći čitalačko zadovoljstvo.