Oglasila se laboratorija Verlab – Kompletan postupak zakonske verifikacije još uvijek nije završen

- in U fokusu

Nakon informacije da su respiratori koje je nabavila Srebrena malina Fikreta Hodžića verifikovani i distribuisani po svim bolnicama u Federaciji Bosne i Hercegovini, postavljeno je pitanje ko je izvršio verifikaciju respiratora i kada, s obzirom da je FUCZ informisao da je laboratoriji Verlab istekao ugovor.

Na svojoj Facebook stranici laboratorija Verlab je objavila saopštenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST!
Poštovani, s obzirom na veliki broj upita, kao i interesa javnosti, a zbog nemogućnosti da svima pojedinačno odgovorimo, ovim putem vas želimo informisati o sljedećem:
1. Ugovorom o zakonskoj verifikaciji respiratora potpisanim između FUCZ i Verlab je definisano da informacije o statusu verifikovanih uređaja prema trećim licima smije da daje samo vlasnik mjerila (u ovom slučaju FUCZ), za vrijeme trajanja ugovora (6 mjeseci).
2. Kao što je navedeno u tački 1., trajanje ugovora je 6 mjeseci. Kompletan postupak zakonske verifikacije još uvijek nije završen. Kao i do sada, Verlab stoji iza svih svojih rezultata i izvještaja.
3. Uređaji čiji izlazni parametri prilikom procesa zakonske verifikacije (ispitivanja) zadovoljavaju zakonski dozvoljene granice će biti označeni kao sigurni za korištenje, a oni koji ne zadovolje, neće.
4. Postupak zakonske verifikacije, neovisno od konačnog rezultata, NEMA nikakve veze sa dizajnom, funkcijom i modovima rada (gdje se uređaj i za šta koristi). To propisuje proizvođač i to je jasno navedeno u uputstvima za upotrebu, koji su javno dostupni.
5. Za kraj… Nakon što uređaj prođe verifikaciju, dalje postupanje i korištenje istog je na ljekarima, koji će na osnovu uputstva proizvođača i obuke koji su prošli koristiti uređaje u situacijama za koje su isti prikladni.
S poštovanjem,
Laboratorija Verlab