Film “Dara iz Jasenovca” gledalo 2,65 miliona ljudi

- in Film / TV, Region

Film “Dara iz Jasenovca” o stradanju Srba, Roma i Židova u ustaškom logoru Jasenovac, koji je bio emitovan u subotu navečer, pogledao je 2,65 miliona gledalaca Radio-televizije Srbije, objavio je u nedjelju RTS.

Svjetska televizijska premijera filma izazvala je “veliku pažnju i emotivna reagovanja gledalaca na društvenim mrežama”, navodi RTS o filmu srpskog režisera Predraga Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić.

Ocjena RTS-a je da se film “gledao u tišini, uz suze i poruke da se takvi zločini ne smiju zaboraviti” i da se “nikada više ne ponove”, te da je imao udio gledanosti od 50,3 posto u odnosu na sve druge televizijske stanice u Srbiji.

Film “Dara iz Jasenovca” nastao je na temelju autentičnih svjedočenja preživjelih logoraša bavi se ratnim zločinima i zločinima koji su se dogodili u koncentracionom logoru Jasenovac” i koji je istodobno bio i logor za istrebljenje tokom Drugog svjetskog rata.

Film su finansijski podržale vlade Srbije i Republike Srpske Filmski centar Srbije i brojne institucije, a srpski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je u nedjelju da je država pomogla film, naglasivši kako je to bilo na njegovu inicijativu.

“Gledao sam film, nisam neko ko s umetničke strane može to posmatrati, ali film mi se dopao, jako je težak, ali veoma važan za naš narod. Konačno se netko setio da napravi film o mjestu najvećeg stradanja našeg naroda ikada. Ne postoji nijedno veće stratište srpskog naroda od logora Jasenovac”, rekao je u nedjelju predsjednik Vučić.

Film je premiejrno emitovan na RTS-u i RTRS-u.

Izvor: buka