Lukas Nikolić svojom inovacijom oduševio na takmičenju Budi fizičar

PROFIL KANDIDATA:

LUKAS NIKOLIĆ

KATEGORIJA: NOVE GENERACIJE

MJESTO: TUZLA

Totalno pozitivna ličnost godine Radio Kameleona Vam predstavlja Lukasa Nikolića. Lukas Nikolić iza sebe već ima brojna priznanja i nagrade, autor je zbirke pjesama „Put odrastanja,“ a prošle godine sve je oduševio svojim inovativnim naučnim uratkom „vrući led“ na natjecanju #Budifizičar.

Lukas Nikolić je za Radio Kameleon rekao koje je njegovo najveće postignuće u protekloj godini:

“Početak prošle godine, kao i ove je bio dosta nenormalan za sve nas. Tako da pored toga što mi je bio cilj, kao i svima nama da ostanemo normalni u tom nenormalnom razdoblju, moje najveće postignuće je i pobjeda na takmičenju “Budi fizičar” gdje sam se predstavio inovacijom “Vrući led.” Mislim da je prošla godina, možda za ovih mojih 16 godina, bila i najuspješnija. Nadam se da će ova 2021. godina biti još uspješnija.”

Lukas Nikolić je kandidat Totalno pozitivne ličnosti godine u kategoriji Nove generacije.

Za Lukasa Nikolića možete glasati OVDJE.

Više o Lukasu Nikoliću možete pročitati dalje u tekstu:

Lukas Nikolić je drugi razred srednje Elektrotehničke škole u Tuzli. Iza sebe već ima brojna priznanja i nagrade, autor je zbirke pjesama „Put odrastanja,“ a prošle godine sve je oduševio svojim inovativnim naučnim uratkom „vrući led“ na natjecanju #Budifizičar. Ovim eksperimentom Lukas je dokazao da se led može dobiti i na sobnoj temperaturi i to bez promjene pritiska te da taj led zapravo ne hladi već grije. Svojom inovacijom Lukas je svima pokazao moći fizike i hemije.

Cilj takmičenja bio je probuditi maštu kod djece te ih potaknuti da unutar svoja četiri zida pokažu sve čari fizike. Kaže da je takmičenje shvatio kao stvaranje ljubavi prema fizici, hemiji i matematici te da to nisu komplicirane nauke nego upravo suprotno – veoma zanimljive. Sretan je što mu je ovaj projekt omogućio da se i sam okuša u nauci.

Lukasova inovacija je nastala u jeku pandemije koronavirusa u njegovoj kući, u obiteljskoj kuhinji. Razlog za prijavu na ovo takmičenje je vidio u svojoj želji da se i sam bavi naukom, a smatra da je najveći uspjeh kada vam prijatelji iz razreda čestitaju i podrže vas, a usput i nauče nešto novo.