BiHCrna hronika

Čovjek iz Brčkog optužen da je maloljetnu suprugu tjerao na prosjačenje i prostituciju

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv 26-godišnjeg Š. Š. iz ovog grada zbog sumnje da je navođenjem na prosjačenje i prostituciju iskorištavao maloljetnu suprugu, kojoj je prijetio i upotrebom fizičke sile.

Kako su naveli iz brčanskog tužilaštva, Š. Š. je optužen za trgovinu ljudima iskorištavanjem osobe koja nije navršila 18 godina života.

“Tužilaštvo Distrikta optužilo je Š. Š. da je od kraja 2019. do sredine 2020. godine, u namjeri da iskorištavanjem maloljetne vanbračne supruge pribavi protivpravnu imovinsku korist, od nje svakodnevno zahtijevao da prosjači te da mu predaje tako pribavljeni novac. Uz to, sumnja se da je od oštećene zahtijevao i da osobama, koja pokažu interesovanje, ponudi pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu”, precizirano je u optužnici.

Dalje se kaže da je on prema supruzi kontinuirano primjenjivao fizičko nasilje i prijetnje, usljed čega je žrtva dovedena u stanje bespomoćnosti i pod potpunu kontrolu osumnjičenog.

“S druge strane, saradnjom Tužilaštva s Policijom i Centrom za socijalni rad Distrikta spriječeno je daljnje iskorištavanje žrtve koja je institucionalnom zaštitom izmještena u sigurnu kuću, gdje još boravi. Saradnja nadležnih na ovom području provodi se i putem lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima, ali i državne udarne grupe u koju je aktivno uključeno Tužilaštvo Brčko”, naveli su iz tužilaštva.

Osnovni sud Distrikta u Brčkom u cijelosti je potvrdio optužnicu kojom se Š. Š. tereti za krivično djelo trgovine ljudima s propisanom kaznom zatvora od najmanje 10 godina.

Izvor: Klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button