Slijetanje NASA-inog rovera na Mars će se prenositi u općini Jezero po kojoj je i nazvan krater

- in Tehnologija
jezero

U maloj općini Jezero u blizini grada Jajca na zapadu Bosne i Hercegovine stanovnici će putem videobima 18. februara moći pratiti slijetanje rovera Američke svemirske agencije NASA na Mars.

Rover, čiji je naziv “Perservance” (Upornost), trebao bi u četvrtak sletjeti na krater na Marsu koji je nazvan upravo po ovoj maloj općini.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson uručio je 23. septembra 2019. godine načelnici Općine Jezero Snežani Ružičić pismo američke agencije NASA, kojim je potvrđeno da je krater na Marsu dobio naziv po toj općini u BiH.

Naziv kratera je odabran među 80 prijedloga, a kao razlog je istaknuto to što na brojnim slovenskim jezicima opisuje prirodno udubljenje ili depresiju ispunjenu vodom.

Prethodno je naziv kratera objelodanjen 2. jula iste godine na svečanosti povodom 4. jula, Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u Sarajevu.

“BiH danas ima vlastiti odvažni cilj koji ne zahtijeva putovanje u svemir. Cilj BiH je napredak ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji. SAD podržava ovaj cilj jer taj će cilj poslužiti odmjeravanju vaših snaga i vještina”, simbolično se Nelson osvrnuo i na stanje u Bosni i Hercegovini.

Iz Općine Jezero su saopćili da je slijetanje predviđeno za 20:15 sati i da će prijenos biti organizovan u skromnim uslovima, zajedno s mladima Općine Jezero, u sportskoj sali Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Jezeru.

Načelnica Ružičić rekla je tada da su u ovoj općini sretni što se krater na Marsu zove Jezero.

Američka svemirska letjelica lansirana je s Floride, a glavna misija rovera “Perseverance” je otkriti da li je na Marsu ikada bilo života.

Naučnici vjeruju da su na Marsu nekada postojali uslovi koji su mogli dovesti do života mikroba.

Letjelica je opremljena sa dva mikrofona pa se naučnici nadaju da bi, prvi put, mogli imati i zvuk s druge planete.

Izvor: klix.ba