BiH

Prekinut štrajk glađu zeničkih rudaraGrupa rudara zeničkog rudnika prekinula je štrajk glađu, potvrdio je predsjednik Sindikata RMU Zenica, Izudin Spahijaj.

Izudin Spahijaj je naglasio da generalni štrajk rudara Zenice i Breze i dalje ostaje na snazi.

Iako je bila najavljena, do protestne šetnje ulicama Zenice nije došlo jer je u međuvremenu Sindikat RMU Zenica obavješten da je za ponedjeljak u Vladi Federacije zakazan sastanak na kojem će predstavnici sindikata, Vlade, Elektroprivrede i Porezne uprave pokušati iznaći rješenje za tešku situaciju u kojoj se nalaze rudnici u Zenici i Brezi.

Ključni problem je blokada računa ova dva rudnika od strane Porezne uprave Federacije zbog nagomilanih dugovanja usljed čega nije isplaćen topli obrok, a ukoliko se ništa ne riješi, ni plate rudara za januar neće biti isplaćene sljedeće sedmice.

ELVEDIN AVDIĆ, predsjednik SP “Stara jama” RMU Zenica:

“Potpuna deblokada računa rudnika Zenica i rudnika Breza, da se nastavi neometana proizvodnja i isplata ostalih primanja i naših 38 penzionera da se zbrinu adekvatno u penziju, jer to su oni zaslužili, krvavo su je zaradili. I mi od tih zahtjeva odustati nećemo.”

Izvor: Bhrt.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button