Valter Tuzlanski

Članovi CIK-a BiH iz RS odbili poslušati Dodikov ultimatum

Takav zahtjev u pravnom smislu je nezakonit










Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, do danas nije zaprimila zaključak Vlade Republike Srpske, kojim poziva sve članove organa za sprovođenje izbora iz Republike Srpske, da podnesu ostavke na dužnost, a o čijem sadržaju su članovi informisani putem medija, saopćila je Vanja Bjelica – Prutina, član CIK BiH.

“Navedeni zaključak se od strane različitih nosilaca izvršnih funkcija u medijima različito interpretira, na način da neki ukazuju da se isti odnosi i na članove Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, dok drugi ističu da je isti upućen isključivo članovima gradske i opštinske izborne administracije. Zbog navedenog, u vezi sa upitom za moje postupanje, ukazujem da su prava i obaveze člana Centralne izborne komisije BiH, propisani Izbornim zakonom BiH, te da kao takva ne mogu biti predmet ograničavanja ili ukidanja, pa ni zahtjevanja ostavke od strane vlade bilo kojeg eniteta”, poručila je Vanja Bjelica – Prutina.

Možda će Vas zanimati i:

Dodala je i da takav zahtjev, u pravnom smislu, smatra nezakonitim, a u političkom smislu, isti smatram svojevrsnim pristiskom na nezavisan i nepristrasan rad člana Centralne izborne komisije BiH.

“Uvažavajući princip vladavine prava, te obavezu nepristrasnog i apolitičnog djelovanja, kategorično odbacujem svaki pokušaj uplitanja u moj rad, kao i svaku vrstu političkog pritiska”, zaključila je Bjelica – Prutina.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je nedavno usvojila zaključak kojim se od članova Centralne izborne komisije BiH, koji su iz RS-a, traži da podnesu ostavke. Ovaj zahtjev je upućen nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona, kojim se, između ostalog, uvode skeneri i videonadzor u izborni proces, mijenja način imenovanja predsjednika biračkih odbora, uslovi za imenovanje članova CIK-a uvodi zabrana i  kandidovanja ratnih zločinaca.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button