Vijesti

Preminuo Dragutin Drk, direktor Vindije
U Varaždinu je danas u 84. godini preminuo Dragutin Drk, jedan od najznačajnijih varaždinskih gospodarstvenika, javlja Varaždinski.net.

Dugi niz godina Dragutin Drk bio je na čelu poslovnog sistema Vindija koji je iznjedrio cijeli niz velikih brendova u prehrambeno-prerađivačkoj industriji.

Drk je rođen 25. septembar 1937. u Varaždinu. Završio je srednju mljekarsku školu. U Vindiji, koja se tada zvala Gradska mljekara Varaždin, zaposlio se 1961. godine, na mjestu poslovođe. Od 1961. do 1965. uz rad studira ekonomiju, a direktorom postaje 1965. godine.

Tokom  privatizacije s vremenom je postavio većinski vlasnik tvrtke, s više od 90 posto dionica. Tokom godina kompanija se širila i prerasla u grupu, kupnjom Koke, otvorenjem stočne hrane, pokretanjem Vindona te kupnjom niza drugih tvornica u regiji, piše Index.

U javnosti i medijima se rijetko pojavljivao, slovio je kao vrlo samozatajan biznismen. U jednom od njegovih posljednjih javnih istupa govorio je o poslovanju tokom koronakrize. Brojkama je opisao značaj Vindije za domaću ekonomiju.

U Grupi Vindija, rekao je tada, radi oko 3.700 radnika, a poslom je uz nju vezano još oko 1.400 kooperanata, što znači da se radi o čak 5000 porodica koje žive od prodaje Vindijinih domaćih proizvoda.

Izvor: Slobodna-bosna.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button