BiH

Potrošačka korpa za bh. građane sve je veća, a plate su sve manje

Postepeno, ali uporno, u moru drugih problema mnogima i neprimjetno – cijene svakodnevno rastu. Savez samostalnih sindikata BiH izračunao je da je vrijednost sindikalne potrošačke korpe za januar ove godine iznosila 2.044,23 KM i za 180,76 KM je skuplja od potrošačke korpe za decembar.

NEMA OPRAVDANJA

Istovremeno, prosječna plaća u FBiH iznosi oko 960 KM, pa je već na prvi pogled jasno da se s trenutnim primanjima, a mnogo je onih koji ih nikako I nemaju, ne može preživjeti. Na početku godine, koju mnogo najavljuju kao težu od prethodne, udruženja za zaštitu potrošača upozoravaju na novi val poskupljenja.

Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača srednje Bosne iz Travnika, ističe da su poskupljenja od Nove godine sve češća. Najviše brinu ona koja se odnose na osnovne životne namirnice, poput brašna ili ulja.

– U odnosu na 2019., cijena litra ulja viša je za 40 do 50 feninga po litru. Počele su rasti i cijene slatkiša, čak su i jaja skuplja. U posljednje vrijeme imamo pritužbe na rast cijena proizvoda koje rjeđe, ali redovno kupujemo. Tako su začini skuplji za 10 do 30 feninga, iako se radi o proizvodima koji su tokom prošle godine ubrani i prerađeni.

Potrošači su prepušteni slobodnoj trgovini, a svi su čekali Novu godinu da opet dignu cijene. Ne možemo naći opravdanje za takav trend, navodi Arnautović.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button