BiH

BiH dobija četiri helikoptera: Ovim nas Amerikanci praktično časte

U američkoj kompaniji “Bell” za potrebe Oružanih snaga (OS) BiH počela je proizvodnja četiri helikoptera Huey II, a prve letjelice u BiH mogle bi stići već iduće godine.

Nabavka ovih helikoptera, čija vrijednost je 38,5 miliona dolara, najveći je investicioni projekat od osnivanja Oružanih snaga BiH, s tim da će BiH u tom projektu učestvovati sa “svega” 4,36 miliona dolara, a ostalo će finansirati SAD, javljaju Nezavisne.

“Ovim nas Amerikanci praktično časte. Mi nismo članica NATO-a, ali je NATO-u i Americi bitno da se ti helikopteri nabave, jer smo već dobili poziv za članstvo te SAD i NATO žele da osnaže BiH kako bi bila bliže tom savez”, rekao je Đuro Kozar, vojni analitičar, koji ističe i to da u Vazdušnoj brigadi Oružanih snaga BiH ima 38 helikoptera i da nijedan nije mlađi od 25 godina.

Možda će Vas zanimati i:

Što se tiče novih helikoptera, kako je nedavno rekao Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, kompletna finansijska konstrukcija je zaokružena, dok će isporuka zavisiti od proizvođača.

“Apsolutno sve ide po planu i nikakvih problema nema u implementaciji tog projekta. Da budemo jasni, počela je proizvodnja helikoptera za potrebe OS BiH i mi očekujemo da u potpunosti, u skladu s onim što je potpisano i definirano i iza čega stoji Vlada SAD, bude implementirano. Dakle, nema nijednog problema”, naglasio je Mašović.

Istovremeno, on je najavio i projekt u okviru kojeg će OS BiH biti isporučeno i 28 specijalnih višenamjenskih vojnih vozila Humvee, a jedan dio njih će biti oklopljen.

Ugovor o nabavci helikoptera koji će moći prevesti do 13 osoba i nešto više od dvije tone tereta, još 2019. godine potpisala je tadašnja ministarka odbrane Marina Pendeš, koja je tada istakla da je nabavka četiri helikoptera najveći investicioni projekat od osnivanja Oružanih snaga BiH, kako po iznosu finansijskih sredstava, tako i po učinku koji će imati na operativne kapacitete i sposobnosti OS, pišu Nezavisne.

“Ovo će nam dati više mogućnosti da budemo čvrst oslonac svim stanovnicima BiH, da damo svoj doprinos u projektima regionalne saradnje te u konačnici učvrstimo našu poziciju pouzdanog partnera u međunarodnim odnosima”, rekla je tom prilikom Pendeševa.

Inače, ugovor o nabavci helikoptera podrazumijeva isporuku četiri helikoptera, dodatnu obuku pilota i tehničara u centrima za obuku firme “Bell Helicopter Textron”, zatim isporuku rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje, takođe isporuku alata i ispitno-mjerne opreme za održavanje helikoptera te isporuku tehničke dokumentacije za vazdušno-tehničko održavanje.

Podsjećanja radi, priča o nabavci novih helikoptera u Bosni i Hercegovini traje već nekoliko godina, a krajem 2015. godine Savjet ministara BiH usvojio je Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta osiguranja i unapređenja operativnosti helikoptera OS BiH sa periodom realizacije od 2016. do 2025. godine. Kasnije, na sjednici održanoj krajem 2017. godine, Savjet ministara BiH donio je odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera i na osnovu nje obezbijedio 6,2 miliona KM, dok je dodatnih 1,3 miliona KM obezbijeđeno preraspodjelom odobrenih sredstva u 2018. godini.

Izvor: N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button