Covid-19Svijet

Psi nanjušili COVID-19 sa 94 posto preciznosti

Njemačka veterinarska klinika izdresirala je pse koji u ljudskoj slini nanjuše COVID sa 94 posto tačnosti.

Psi su naučeni nanjušiti “miris korone” koji potiče iz stanica zaraženih osoba, kaže Esther Schalke, veterinarka u školi za obuku pasa njemačkih oružanih snaga, prenosi Hina.

Možda će Vas zanimati i:

Filou, trogodišnja belgijska ovčarka, i Joe Cocker, jednogodišnji koker španijel, dva su psa koja prolaze obuku na veterinarskom fakultetu u Hanoveru.

Mogu s koristiti na koncertima

“Proveli smo istraživanje u kojem su psi njušili uzorke pacijenata pozitivnih na COVID i možemo reći da je po našem istraživanju vjerovatnost 94 posto da mogu nanjušiti oboljele”, kaže Holger Volk, voditelj veterinarske klinike.

“Psi stvarno mogu njuhom razlučiti osobe sa zarazom i bez zaraze, asimptomatske osobe s COVID-om i one sa simptomima COVID-a”, dodaje on.

Stephan Weil, premijer Donje Saske, u kojoj je Hanover glavni grad, kaže kako je impresioniran studijom i pozvao je na ispitivanje izvedivosti prije nego što se pse stavi u upotrebu u svakodnevnom životu, primjerice za publiku na koncertima.

Psi se koriste u Finskoj i Čileu

“Moramo testirati na odabranim događajima”, rekao je Weil.

U Finskoj su psi istrenirani da nanjuše COVID počeli njuškati putnike na aerodromu Helsinki-Vantaa prošlog septembra, u okviru pilot projekta uz uobičajene metode testiranja na aerodromima.

Izvor: Balkans.aljazeera.netKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button