SvijetU fokusu

U potresu u Indoneziji srušila se bolnica, zatrpano desetak ljudi
U snažnom zemljotresu jačine 6,2 stepena prema Richterovoj skali, koji je pogodio indonezijski otok Sulawesi srušila se bolnica te je poginulo najmanje 30, a povrijeđeno stotine osoba u gradu Majene, epicentru potresa.

Mediji izvještavaju da su šest pacijenata, članovi njihovih porodica i medicinsko osoblje ostali zarobljeni ispod ruševina bolnice Mitra Manakarra i za njima tragaju brojne spasilačke ekipe.

Ovaj snažni zemljotres uslijedio je samo nekoliko sati nakon slabijeg potresa.

Podrhtavanje tla je izazvalo paniku među ljudima gdje ih je na hiljade evakuisano, a otok Sulawesi je i 2018. godine pogodio snažan zemljotres gdje je zabilježen veliki broj stradalih.

Zemljotres je nanio veliku štetu i okolnim zgradama, a grad je neprepoznatljiv.

Indonezija inače ima zabilježenu historiju razornih zemljotresa i cunamija, a epicentar ovog današnjeg je bio sjeveroistočno od grada Majene na dubini od 10 kilometara.

Zemljotres se osjetio oko 1:00 sat po lokalnom vremeni i trajao je oko sedam sekundi. Nije izdato upozorenje za cunami, ali se navodi da je na hiljade osoba napustilo svoje domove, bježeći na sigurno.

Vlasti su upozorile da bi snažne potrese mogla pratiti dva manja te da bi zapravo i mogla postojati opasnost od cunamija koji su karakteristični za ovo područje, piše BBC.
Izvor: klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button