BiHU fokusuVijesti

Danas nastavak suđenja Mektiću i ostalima optuženim za zloupotrebu položaja
Osim Mektića, optuženi su Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija i svi se terete za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva čime je pričinjena ukupna šteta od 244.764 KM.

Projekt se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, čime su, prema optužnici, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Možda će Vas zanimati i:

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra sigurnosti, koju je donedavno obavljao, Golijanin u svojstvu šefa kabineta ministra sigurnosti, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Tužilaštvo im stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja fizičkih i pravnih osoba, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Nastavak suđenja zakazan je za 13:00 sati.

Izvor: klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button