BiH

Žrtve ratnog seksualnog nasilja i dalje bez prava
Kako su kazali iz organizacije Trial International, koja radi na ovom predmetu, podnijeli su popratni izvještaj UN-ovom Komitetu, u kojem su navedeni spomenuti zaključci.

Pojasnili su da se kršenjem obaveza predviđenih UN-ovom Konvencijom protiv torture, ali i nizom drugih međunarodnih konvencija čija je BiH potpisnica, uskraćuje ostvarenje njihovih prava i produbljuje osjećaj nepovjerenja prema bh. vlastima.

“Briga o žrtvama ratne torture često je prepuštena organizacijama civilnog društva, a poražavajuća je činjenica da pojedine žrtve, gledajući na dosadašnji tok implementacije ove i sličnih domaćih i međunarodnih odluka, neće ni doživjeti pravdu za vrijeme svog života. Budući da je riječ o prvoj odluci ovog tijela protiv Bosne i Hercegovine, njena implementacija bi predstavljala značajan presedan za bolje i odgovornije postupanje spram žrtava ovog i drugih ratnih zločina”, navodi se iz Trial Internationala.

Umjesto toga, kako su istakli, svjedočimo dugom i sporom procesu implementacije, gdje se nastavlja loša praksa nepoštivanja odluka međunarodnih tijela. Dodali su da osim pravne, država ima i moralnu obavezu, jer preživjelima duguje ozbiljan pristup po pitanju iznalaženja rješenja za ostvarenje prava.

Izvor: Klix.ba


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button