SvijetTuzla

Svijet danas obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Danas će u cijelom svijetu biti obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju ovog dana.

Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milione žrtava stradalih u holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor – Aušvic. Tom prilikom oslobođeno je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust se posebno obilježava u evropskim zemljama u kojim je tokom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila.

Možda će Vas zanimati i:

Ukupan broj Jevreja, žrtava nacističkog progona, kreće se od najmanje 4.194.000 do 5.820.960, dok se sa svim drugim narodima, procijenjuje da je u holokaustu nestalo od devet do jedanaest miliona ljudi.

Obilježavanje ovog međunarodnog dana prilika je da se uz odavanje počasti milionima nedužnih žrtvava, jačaju snage protiv rasističke mržnje koja je dovela do holokausta, a što se upravo postiže konstantnim isticanjem važnosti sjećanja na preživjele, žrtve, spasioce i oslobodioce.

Tim povodom, delegacija Grada Tuzle i Jevrejske opštine Tuzla  danas će, 27. januara 2021. godine u 12,00 sati položiti cvijeće pred spomenik “Suza” u Tuzli, Ulica Turalibegova bb.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button