Tehnologija

Danas je godišnjica smrti vjerovatno najpametnijeg čovjeka koji je ikada živio

Njegove riječi pred smrt dugo će kružiti čovječanstvom







Nikola Tesla po mnogočemu razlikovao od svih poznatih naučnika, ali možda je najupečatljiviji njegov odnos prema metafizici i duhovnosti. Preminuo je na Božić, 7. januara 1943. godine, a ove njegove riječi pamtiće se zauvijek.

“Smrt ne postoji, a samim tim saznanjem, nestaje i strah od iste. I zapamtite: nijedan čovjek koji je postojao nije umro. Pretvorili su se u svjetlost i kao takvi postoje i dalje. Tajna je u tome da se te svjetlosne čestice vrate u prvobitno stanje. Vraćanje u neku od prethodnih energija. Hrist i još neki znali su tu tajnu. Ja sam tragao za time kako da se očuva ljudska energija. Ona je jedan od vidova svjetlosti. U Duši ponekad ravna vrhunskom nebeskom svjetlu. Nisam tragao za tim radi sebe, već radi dobra svih. Vjerujem da će moje otkriće učiniti ljudima život lakšim i snošljivijim i usmeriti ih na duhovnost i moralnost – govorio je Nikola Tesla.

Tesla se po mnogočemu razlikovao od svih poznatih naučnika, ali možda je najupečatljiviji njegov odnos prema metafizici i duhovnosti.

Izučavanje etera (tvar koja sem materije u prostoru, po pretpostavci postoji kao sredina u kojoj se zbivaju izvjesne pojave u prirodi; npr. energija koju Sunce zrači u prostor prenosi se poprečnim talasima kroz elastičnu sredinu etar, koja je netežljiva, imponderabilna) za Teslu je imalo logična objašnjenja.

Tesla je uvijek tvrdio da je mentalna komponenta povezana s duhovnošću ljudskog bića i željom za saznanjem i teškim radom, omogućava nečiji napredak.

Ajnštajn je s druge strane, stalno negirao mentalnu komponentu u svojim istraživanja, njegova predavanja nisu pridavala nikakvog značenja svjesti, iako je s mnogim filozofima i duhovnim učiteljima raspravljao o vjeri.

– Tesla je kontinuirano napadao valjanost Ajnštajnovog rada – napisao je njegov prvi biograf Džon O Nil “ismijavao je vjerovanje da se energija može dobiti iz materije!”

– Nema energije u materiji osim one koju materija prima iz okoline – govorio je Tesla.

Smatrao je da nijedna teorija ne može “objasniti kako funkcioniše svemir bez da prizna postojanje etera i neophodne funkcije koju ima u tom fenomenu.”

Savršeni naučnik

Fascinacija Teslom je zbog njegovog uma koji je bio daleko ispred vremena u kojemu je živio, njegova istraživanja su graničila sa naučno-fantastikom, a njegova etičnost i nezainteresiranost profitom, je bila trn u oku svih onih koji su smatrali da se svako može potkupiti i kupiti.

Tesla se smatrao vjernikom i poštovao je sve religije.

Ne treba zaboraviti da je odrastao u porodici predanih vjernika, premda je kasnije izjavljivao da vjeruje u Boga koji ne pripada nijednoj vjeroispovijesti.

– Moramo se vježbati u umjerenosti i nadzoru naših čula i sklonosti u bilo kom pogledu. To sam činio mnogo godina, održavajući sebe mladim u tijelu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvijek bilo po ukusu, ali su moja prijatna iskustva su golema nagrada – poručio je Tesla,



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button