Senat odlučio: Suđenje o opozivu Trumpa počinje 8. februara

- in svijet

Suđenje o opozivu bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa počeće u američkom Senatu u nedjelji koja počinje 8. februara, saopštio je lider većine u Senatu Chuck Schumer.

Prethodno je objavljeno da će američki Predstavnički dom u ponedjeljak dostaviti Senatu prijedlog za opoziv Trumpa, optužujući ga za podsticanje na pobunu.

Schumer je rekao da će time započeti sudski proces koji bi mogao da mu “zatvori vrata” za ponovno kandidovanje na predsjedničkim izborima.

Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell prethodno je predložio da se početak suđenja za opoziv Trumpu pomjeri za nedjelju dana ili više, kako bi Trump imao vremena da pripremi odbranu.

Demokrate iz Predstavničkog doma, koje su prošle sedmice glasale za opoziv Trumpa nakon što je optužen za podsticanje nereda na Kapitolu 6. januara, nagovijestile su da žele brzo suđenje dok predsjednik Joe Biden započinje svoj mandat, rekavši da je to neophodno da bi zemlja i Kongres krenuli dalje, podsjeća Glas Amerike.

Međutim, McConnell je svojim republikanskim kolegama u četvrtak rekao da će kratko odlaganje dati Trumpu vremena da se pripremi i sastavi svoj pravni tim, što bi osiguralo pravedan postupak.

Radiokameleon.ba/ Tanjug

Related Posts