U akciji SIPA-e uhapšene još dvije osobe

- in BiH, Vijesti

Postupajući po nalogu tužitelja iz Odsjeka za terorizam, policijski djelatnici SIPA, tijekom nastavka jučerašnje akcije uhapsili su još dvojicu osumnjičenih.

Postupajući po naredbama Suda BiH, policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene objekte, pokretne stvari i osobe na četiri lokacije na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli lovačku pušku sa optikom, kumulativnu ručnu bombu, šest ručnih bombi M75, ručni raketni bacač, municiju kao i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za četvoricu osumnjičenih.

Također, prilikom izvršenih pretresa, pronađena je i zaplijenjena određena količina oružja, eksploziva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičene osobe koje su se ranije dovodile u vezu sa radikaliziranim osobama, pribavile su određenu količinu oružja i eksploziva, čija nabava i držanje građanima uopće nije dozvoljena, sa namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Europske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti.

Mjera pritvora predlaže se zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi mogli ponovo počiniti kazneno djelo ili završiti započeto. Također, pritvor se predlaže i zbog okolnosti kaznenih djela, gdje bi boravak osumnjičenih na slobodi, mogao prouzročiti uznemirenje javnosti i građana.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, nastavlja intenzivan rad na ovom predmetu.

Izvor: N1