Povratak risa u bečke šume nakon skoro 100 godina

- in Svijet, Zanimljivosti, Životinje
Forst-und Landwirtschaftsbetrieb der Stadt Wien

Najugroženija vrsta divljih mačaka u Evropi, euroazijski ris, otkrivena je ponovo slučajno krajem 2020. godine u bečkim šumama zahvaljujući pronađenim ostacima plijena. U bečkim šumama ova vrsta divlje mačke je izumrla prije skoro 100 godina.

Posljednji primjerak ubijen je 1918. godine, prije njegove repopulacije u Austriji. Repopulacija šuma je ustaljena praksa u Beču. Euroazijski ris se od 1892. godine, pa sve do 2017. godine, kada je zahvaljujući zoološkom vrtu Schönbrunn prvi put uselio u bečke šume, smatrao iskorijenjenim.

“Ulična infastruktura u Austriji sprječava spajanje riseva u svrhu razmnožavanja a i lov desetkuje ovu izoliranu populaciju divljih mačaka. Potrebno je što prije prekinuti taj začarani krug”, zahtijeva Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) u Austriji.

U saradnji sa organizacijama za zaštitu prirode Grad Beč već godinama forsira repopulaciju euroazijskog risa.  U bečkim zaštićenim šumama postavljene su kamere koje su prethodnih mjeseci zabilježile uspješan rast broja jedinki.

Dokumentovanje prostornog i brojčanog rasta populacije zahtjeva detaljan monitoring. U tu svrhu kao jedan od dokaza zastupljenosti ovih životinja uzimaju se u obzir pruge na krznu koje su individualne kod svake jedinke.

Risevi su usamljenici i love samo noću. Zavisno od ponude plijena i geografskih obilježja veličina njihovog teritorija snažno varira od 50 do 400 kvadratnih kilometara. Da bi se prehranili dnevno im je potrebno 2 kilograma mesa, a glavni plijen su srne i divokoze. Odrastao primjerak dostiže visinu 50 do 70 centimetara, a očekivani životni vijek je 10 do 15 godina.

Related Posts