Dodik zamolio kineskog ambasadora da BiH što prije dobije vakcinu protiv korone

- in BiH, COVID-19
dodik

Predsjedavajući Dodik izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će učestvovati na ovom summitu, istakavši da BiH, posebno Republika Srpska, želi da više bude uključena u projekat “Pojas i put”, te da će to biti osnova njegovog pristupa na ovom videoskupu. Raduje nas da u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ima dosta kineskih projekata i da ćemo tu plodnu ekonomsku saradnju nastaviti.
Osim ekonomske saradnje, sagovornici su pozitivno ocijenili i saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, posebno istakavši značaj Konfučijevog instituta u Banjoj Luci, te uvođenje kineskog jezika kao drugog stranog jezika koji se izučava u deset osnovnih škola u Republici Srpskoj i razmjenu studenata iz BiH sa Kinom.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zamolio je ambasadora Kine da pomogne, koliko je to moguće, da BiH što prije dobije kinesku vakcinu protiv kovida-19.

Ambasador Ji Ping je obećao da će učiniti sve da Kina pomogne BiH u borbi protiv pandemije dostavljanjem kineskih vakcina, navodi se u saopćenju.

Predsjedavajući Dodik je izrazio zahvalnost na podršci koju mu je, za vrijeme njegovog boravka u bolnici nakon što mu je potvrđena infekcija virusom korona, uputio predsjednik Narodne Republike Kine Xí Jìnpíng, sa željom za brzi oporavak.

Izvor: Klix.ba