Joe Biden će danas zvanično postati 46. predsjednik SAD-a

- in Svijet, U fokusu
Biden će na poziciji prvog čovjeka SAD-a naslijediti dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa koji, suprotno dosadašnjim protokolima, neće prisustvovati Bidenovoj inauguraciji.

Ceremonija inauguracije nazvana “Ujedinjena Amerika” po mnogočemu će se razlikovati od prijašnjih, na prvom mjestu jer su lokalne vlasti glavnog grada SAD-a pozvali građane da ne dolaze već da ceremoniju prate online u svojim domovima.

Sigurnost u Washingtonu je na najvećem mogućem nivou, a iz Pentagona je najavljeno da će na ulicama ovog grada biti raspoređeno 20 hiljada vojnika Nacionalne garde. Mjere sigurnosti pojačane su, podsjećamo, zbog napada Trumpovih pristaša na Capitol 6. januara.

Novoizabrani predsjednik će sa suprugom Jill noć uoči inauguracije provesti u Blair house-u, zvaničnoj rezidenciji stranih gostiju predsjednika SAD-a, koja se nalazi nasuprot Bijele kuće blizu Trga Lafayette.

Današnje prijepodne Biden će prisustvovati misi u katedrali St. Mathew u Washingtonu, a na misu je pozvao i šefove dva doma američkog Kongresa demokrate Nancy Pelosi i Chuck Schumera i republikance Kevina McCartya i Mitcha McConnella.

Biden će nakon mise, u konvoju krenuti ka Capitol hillu gdje zvanična ceremonija inauguracije počinje u 11 sati po lokalnom vremenu, a pet sati po našem vremenu.

Nacionalnu himnu izvest će Lady Gaga na stepenicama Capitol Hilla, a Jennifer Lopez će održati muzički performans.

Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris položit će zakletvu u podne, zatim će se obratiti naciji u svom prvom govoru kao predsjednik Sjedinjenih Država.

Izvor: klix.ba
Kameleon i Zenski Banner1.fw