Vijesti

Na Facebooku pokrenuta grupa “Nisam tražila”, preplavljena mučnim pričama seksualnog uznemiravanja

Ovih dana javnost je šokirala mučna ispovijest 26-godišnje beogradske glumice Milene Radulović.

Ona i još nekoliko djevojaka prijavile su da ih je Miroslav Mika Aleksić, vlasnik škole glume i poznati srbijanski redatelj, scenarist silovao i seksualno uznemiravao. 

Možda će Vas zanimati i:

Radulović je kazala kako ju je Aleksić prvi put silovao u novembru 2012. godine, kada je imala 17, a on 61 godinu, a koji je radi niz ozbiljnih optužbi prije nekoliko dana i priveden.

Kako bi pomogle drugima koje su se našle u ovoj stravičnoj situaciji, četiri Sarajke, inače kolegice i bivše studentice na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu: Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović pokrenule su Facebook grupu “Nisam tražila” koja je od otvorenja preplavljena gomilom zastrašujućih svjedočanstava žena.

Kako stoji na stranici “Nisam tražila”, ona je posvećena svim ženama koje su iskusile bilo kakav čin seksualnog uznemiravanja zbog toga što se bave javnim poslovima, a nisu još uvijek spremne da o tome govore u svoje ime.

Osnivačice tim kanalom pozivaju sve žene da s njima anonimno podijele svoja iskustva kako bi skrenule pažnju na ono što su proživjele, ili još uvijek proživljavaju i tako promijenile atmosferu u društvu u kojem je bilo kakav oblik nasilja prema ženama prešutno odobravan, podržavan i potaknut predrasudom da je u tim profesijama takvo ponašanje prihvatljivo.

– Ako sam glumica, spisateljica, glazbenica, novinarka ili na bilo kakav drugi način javno eksponirana žena, ne znači da sam to tražila! – poručuju ove hrabre i snažne žene koje su se odlučile suprotstaviti svojim predatorima, ispričati svoje traume i pritom poručile #NisiSama.

Izvor: Avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button