SvijetVijesti

Demonstranti u Velikoj Britaniji blokirali fabriku oružja za koju se smatra da šalje naoružanje Izraelu










Nekoliko stotina ljudi u četvrtak, 26. oktobra, blokiralo je fabriku oružja u Velikoj Britaniji u znak protesta zbog navodne upotrebe britanskog naoružanja u napadima na Pojas Gaze.

Sindikalci i aktivisti blokirali su mjesto u Kentu, u južnoj Engleskoj, a u kojem je smještena Instro Precision, podružnica jednog od najvećih izraelskih proizvođača oružja Elbit Systems.

Instro je specijalizovan za elektrooptičku opremu vojne klase koja se koristi za lociranje ciljeva, uz nadzor i izviđanje.

Kako piše Euronews, iz firme su odbili dati bilo kakav komentar.

“Ove akcije predstavljaju snagu u broju onih koji su voljni i spremni da poduzmu direktnu akciju za gašenje izraelske ratne mašine,” navodi se u zvaničnom saopćenju organizacije koja stoji iza skupa ispred fabrike.

Demonstranti – uključujući nastavnike, akademike i doktore – držali su natpise na kojima je pisalo “Radnici za slobodnu Palestinu” i pozivajući da se “okončaju svi oblici saučesništva u zločinima Izraela.”

Osim toga, Instro proizvodi nišane za pješadiju i tešku artiljeriju, uključujući noćni vid i termalne sisteme postavljene na oružje i teške mitraljeze.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button