BiHCovid-19

BiH još ne zna kada i koliko vakcina će dobiti

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH  su rekli da su ispunjeni svi zahtjevi za dostavu vakcina Bosni i Hercegovini putem COVAX-a, ali da i dalje nema nikakvih povratnih informacija o vrsti, odnosno proizvođaču vakcine protiv koronavirusa i terminima isporuke.

“Ministarstvo civilnih poslova BiH i zdravstvene vlasti u entitetima i Brčko distriktu ispunili su sve obaveze u skladu sa zahtjevima COVAX mehanizma. U traženom roku, do 18.01.2021. dostavljene su relevantne informacije koje se tiču prihvata vakcine. Nakon dostavljene informacije, očekujemo od COVAX-a dalje instrukcije koje bi trebalo da sadrže i informacije broju, vrsti vakcina i terminima isporuke“, kazali su.

Možda će Vas zanimati i:

U prijevodu to znači da BiH još uvijek nema zvaničnu informaciju da li je Pfizer/BioNTech vakcina u programu COVAX-a i da li će baš te vakcine stići do građana naše zemlje ili očekujemo neke druge.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se najava dolaska vakcina krajem januara ili početkom februara ponovo “premjesti” na prvobitne najave o dolasku vakcina u martu ili aprilu, nadležni odgovaraju:

“Ministarstvo civilnih poslova BiH nema informacije o mogućem odgađanju termina dolaska vakcine. Ministarstvo nije dobilo niti informaciju o datumu isporuke, pa se ne može govoriti o bilo kakvom odgađanju“, naveli su.

Što se tiče direktne nabavke vakcina, u vezi s inicijativom koja je dobila zeleno svjetlo u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, za sada ostaje mrtvo slovo na papiru.

“Odluku Parlamenta BiH treba da razmatra Vijeće ministara BiH. Tek nakon toga Ministarstvo, uz pribavljene saglasnosti entiteta i Brčko ditrikta, može pokretati bilo kakve aktivnosti. Treba imati u vidu da Ministarstvo nema sredstva na raspolaganju te nije u mogućnosti da na svoju roku stvara bilo kakve finansijske obaveze drugim institucijama“, kazali su nam.

Podsjetimo da je je iz Federalnog ministarstva zdravstva najavljen dolazak vakcina krajem januara ili početkom februara, a istu informaciju je potvrdio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Ipak kako trenutno stoje stvari ne bi trebalo biti iznenađenje da pošiljke vakcine vidimo tek u martu ili aprilu.

Izvor: Klix.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button