BiH

Povodom 44. godišnjice smrti Džemala Bijedića otvorena izložbaIzložba “Džemal Bijedić – politička biografija” autorice Indire Gaštan-Bešo, otvorena je u ponedjeljak u Muzeju Hercegovine Mostar, u povodu 44. godišnjice pogibije Džemala Bijedića.

Kroz 16 panoa izložba kronološki prati Bijedićev život i rad.

– Izložba hronološki prati život i rad Džemala Bijedića od školovanja u rodnom Mostaru, studentskih dana, sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu. Nakon rata obavlja važne dužnosti u Bosni i Hercegovini kao što je ministar u vladi, predsjednik Saveznog izvršnog vijeća, te predsjednik Skupštine Socijalističke Republike BiH gdje se posebno fokusirao na razvoj BiH i njezinu integraciju u Jugoslavenskoj državi – kazala je novinarima autorica izložbe Gaštan-Bešo.

Istaknula je Bijedićevu afirmaciju Jugslavenske države gdje je posebno bio aktivan kada je postao predsjednik Saveznog izvršnog vijeća 1971. godine u dva mandata do 1977. godine.

Autorica je kazala kako je na izložbi obuhvaćen samo dio dokumentarne građe iz bogate Bijedićeve zbirke.

– Na izložbi se može vidjetii rodni list, upisnine na fakultet, različita svjedočanstva, rješenja, zapisnike, fotografije, posebice ako govorimo o njegovoj međunarodnoj diplomatskoj aktivnosti gdje je za svoga mandata posjetio 42 zemlje svijeta – istaknula je Gaštan Bešo.

O izložbi je govorio i profesor Adnan Velagić koji je, uz ostalo kazao, kako Džemal Bijedić spada u red onih političara iz povijesti socijalističke Jugoslavije koji su dali nemjerljiv doprinos u razvoju državnog političkog sustava.

“Bijedić nije podlijegao onoj ravnoteži koja se nekako od 70-tih pa možda i od 80-tih godina još više, uvriježila u političku strukturu Jugoslavije, a to je da se u BiH sve dijeli na tri, odnosno i krivica i odgovornost itd. Bijedić nije tome podlijegao nego je apriori nastojao da se utvrdi stvarni uzrok problema i da se ide u pravcu tog rješavanja” – kazao je Velagić.

Izložba će biti otvorena sljedećih sedam dana.

Izvor: Fokus.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button