Ukrajina: Ne prihvatamo Dodikov ultimatum, pokrenut je krivični postupak

- in U fokusu
ukrajina

Nakon poruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Ukrajini vratiti ikonu tek kada dokažu da su je potraživali prije nego je on poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu stigla je reakcija iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

“Ukrajina ne prihvata jezik ultimatuma o povratku ikone iz Bosne i Hercegovine”, rekao je glasnogovornik ukrajinske diplomatije Oleg Nikolenko.

Prema njegovim riječima, pripadnost drevne ikone Ukrajini je nesporna činjenica, a Tužilaštvo te države je već pokrenulo krivični postupak u vezi s ilegalnim izvozom relikvije.

“Očekujemo da bosanskohercegovačka strana neće koristiti ikonu u domaćoj političkoj borbi, već će pružiti pomoć u okviru kriminalističke istrage i ekspertize i u njenom povratku u Ukrajinu”, rekao je Nikolenko.

Naglasio je da su Ukrajina i BiH potpisnice Konvencije o mjerama protiv krijumčarenja kulturnih dobara. To znači da je zabranjeno uvoziti relikvije ukradene iz muzeja ili crkava, a na zahtjev druge zemlje potpisnice konvencije, moraju se poduzeti koraci za vraćanje kulturnih dobara.

Treba istaći da je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba već reagovao početkom ove godine poručivši da Milorad Dodik nastavlja lagati u aferi.

“Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone”, poručio je šef ukrajinske diplomatije.

Podsjetimo, Milorad Dodik je 14. decembra ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu tokom posjete BiH poklonio 300 godina staru ukrajinsku pozlaćenu ikona Svetog Nikole koja je navodno “pronađena” u Lugansku. Sve se odigralo u sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevom u prisustvu visokih zvaničnika bh. entiteta Republika Srpska.

Kasnije je, pod pritiskom javnosti, Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu, a u međuvremenu Rusija je vratila poklon uz savjet da se cijeli slučaj treba razjasniti putem Interpola.

Izvor: Klix.ba

Kameleon i Zenski Banner1.fw