Počela sjednica Kongresa na kojoj će se glasati o opozivu Trumpa

- in Svijet, U fokusu
US President Donald Trump delivers a press conference in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, on July 14, 2020. (Photo by JIM WATSON / AFP)

Republikanci u oba doma Kongresa, Zastupničkom domu i Senatu, podijeljeni su oko toga hoće li podržati postupak u burnim posljednjim danima Trumpovog predsjedništva.

Rasprava o “pravilima” koja reguliraju parametre opoziva počela je u 9 sati ujutro u Washingtonu, odnosno 15 sati po našem vremenu, a uslijedit će dva glasanja o samom postupku, piše Fox News.

Potom će se održati dva sata rasprave prije glasanja o opozivu, za koju će trebati samo prosta većina u Zastupničkom domu.

Trump je na rubu da postane jedini predsjednik u historiji koji je dva puta opozivan. Pet republikanskih zastupnika, uključujući i utjecajnu Liz Cheney iz Wyominga, najavili su da će glasati za opoziv Trumpa.

Nakon što, kako se očekuje, Zastupnički dom danas usvoji rezoluciju o opozivu, ona mora proći i u Senatu i to dvotrećinskom većinom, što će biti teško postići.

Ukoliko Trump bude opozvan, može mu se zabraniti obavljanje dužnosti u budućnosti. Upravo to je jedan od osnovnih ciljeva onih koji se zalažu za njegov opoziv.

Izvor: klix.ba

Facebook Comments