BiHZanimljivosti i zabava

UN – Zabrinjava stvaranje uslova za porast nasilnog ekstremizma u BiH, uključujući ultradesničarski













Specijalna izvjestiteljica UN-a za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma Fionnuala Ní Aoláin izjavila je danas da je vrlo zabrinuta načinima na koji revizionizam, poricanje, polarizacija i retorika iz institucija u BiH stvaraju uslove za porast naslinog ekstremizma i ekstremizma koji vodi ka terorizmu.

Predstavljajući svoja preliminarna zapažanja na konferenciji za medije u Sarajevu nakon višednevne posjete BiH, Ní Aoláin je pozvala državne i entitetske vlasti da identifikuju čitav spektar izazova s kojim se BiH suočava uključujući i ultradesničarske nasilne ekstremizme.

Možda će Vas zanimati i:

– Postkonfliktne politike koje vode ka podjelama i neuspjeh u rješavanju postkonfliktnih pitanja su upravo uslovi koji stvaraju naslini ekstremizam – rekla je Ní Aoláin.

Navela je da je pozitivno što u BiH nije bilo terorističkih napada od 2016. i na globalnom indeksu prijetnje terorizma je vrlo nisko rangirana.

Početna | FENA

Ní Aoláin je dodala da je pohvalno što su bh. vlasti usvojile Strategiju za borbu protiv terorizma od 2021. do 2026.

Pozitivnim je ocijenila i što su svi muškarci iz BiH koji su se borili na stranim ratištima optuženi za krivična djela, a žene i djeca koji su se vratili iz tih područja uključeni u proces aktivne rehabilitacije.

Ní Aoláin je poručila da je još uvijek značajan broj bh. državljana koji su zadržani u Siriji i pozvala je bh. vlasti da hitno vrate svoje državljane među kojima su i djeca.

Naglasila je da je tokom obilaska zatvora primijetila značajan posao koji je urađen na rješavanju pitanja uslova boravka u tim ustanovama i osiguravanja da svaki zatvorenik ima mogućnost rehabilitacije. Ipak, Ní Aoláin je podsjetila da BiH mora uspostaviti probacijski sistem (uvjetna sloboda) za osobe koje napuštaju zatvore.



Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button