Svijet

Članovi Kongresa pozivaju FBI da pokrene krivičnu istragu protiv TrumpaDvoje demokratskih članova američkog Zastupničkog doma u ponedjeljak je zatražilo od Saveznog istražnog biroa (FBI) da pokrene krivičnu istragu protiv odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa zbog pritiska na zvaničnike da ponište rezultate predsjedničkih izbora.

U telefonskom razgovoru koji je procurio tokom vikenda i prvi ga je objavio Washington Post, otkriva se da je američki predsjednik apelovao na vodećeg izbornog zvaničnika savezne države Džordžije, republikanca Brada Raffenspergera, da poništi rezultate izbora održanih 3. novembra u toj državi, poručivši mu kako sve što treba da uradi je da “pronađe 11.780 glasova”.

U pismu direktoru FBI-ja Christopheru Wrayu, kongresmen Ted Lieu, demokrat iz Kalifornije, i kongresmenka Kathleen Rice, demokratkinja iz New Yorka, tvrde da su “dokazi o Trumpovoj izbornoj povredi sada izašli na svijetlo dana”.

“Kao članovi Kongresa i bivši tužioci, vjerujemo da je Donald Trump učestvovao u nagovaranju, ili u uroti da se počine brojna krivična djela tokom izbora. Tražimo od vas da pokrenete krivičnu istragu predsjednika”, pišu Lieu i Rice.

Kongres bi trebao zasijedati u srijedu i potvrditi Bidenovu izbornu pobjedu prije njegove inauguracije 20. januara.

Više od 170 menadžera iz vodećih američkih firmi obratilo se Kongresu u otvorenom pismu u ponedjeljak, pozivajući njegove članove da prihvate rezultate izbora za elektorski koledž.

Čelnici finansijskih divova Goldman Sachs i Blackrock i farmaceutske kompanije Pfizer su među potpisnicima apela.

Izvor: Klix.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button