Svijet

Na današnji dan ubijen jedan od najboljih gitarista svih vremena










Na današnji dan prije 12 godine svijet je ostao bez jednog od najboljih gitarista svih vremena.

Naime, na današnji dan 8. decembra 2004. godine na koncertu u Columbusu ubijen je Darrell Lance Abbott, poznatiji kao Dimebag Darrell.

Dimebag je bio jedan od osnivača metal bendova ‘Pantera’ i ‘Damageplan’. Bio je hvaljen kao jedan od najuticajnijih gitarista u modernom metalu.

Ubijen je na bini za vrijeme nastupa s grupom Damageplan, 2004. godine. Počinitelj je bio bivši marinac Nathan Gale, koji ga je upucao pet puta, od kojih jednom u glavu. Potom je na prisutne ispucao još deset metaka.

Ubio je još troje ljudi, i ranio sedmoricu. Zatim ga je usmrtio policajac hicem s leđa u glavu. Medicinska je sestra pokušala oživjeti Darella, ali je umro do dolaska hitne pomoći.

O razlozima Galeovog napada dosta se nagađalo. Kao motiv se navodila njegova ljutnja radi raspada benda Pantera. A bilo je i navoda da su mu članovni benda ukrali pjesmu koju je napisao. Treća teorija je bila da je bio paranoidni šizofrenik koji je bio uvjeren da su mu članovi grupe Damageplan prodirali u um i krali misli.

Darrell Abbott je pokopan u kovčegu koji je licencirala rock grupa Kiss, a sahranjen je zajedno sa gitarom Charvel Hybrid VH2 Eddija Van Halena.

https://youtu.be/aR8MocpHNIE



Back to top button