Feđa Zahirović kao glavni negativac u italijanskom filmu L’altra Luna

- in Kultura
feđa zahirović

Iako je tek na početku svoje glumačke karijere, tuzlanski glumac Feđa Zahirović još od studentskih dana niže uspjeh za uspjehom. Nakon brojnih pozorišnih uloga, sada ga imamo priliku gledati i na filmskom platnu.

Naime, Zahirović se ostvario u ulozi haotičnog i problematičnog adolescenta koji dolazi iz imućne porodice i u talijanskom filmu L’altra Luna predstavlja glavnog negativca.

“Još za vrijeme studentskih dana započeo sam saradnju sa agenticom Isabellom Gullo iz Rima koja je jedna od najvećih agentica u Italiji i koja, osim mene, sa ovih prostora zastupa i Radeta Šerbedžiju i Mikija Manojlovića. Ulogu u filmu sam dobio tako što me je jednog dana nazvala Isabella i rekla kako bih trebao snimiti kasting za novu dugometražnu dramu u režiji Carla Chiaramontea. Nakon nekog vremena mi je javila da sam dobio ulogu i tako je sve počelo”, kaže nam Zahirović.

Uloga koju je dobio je jedna od glavnih u ovom filmu, a Zahirović kaže da je bilo zahtjevno uživjeti se u istu budući da je imao samo nekoliko dana pripreme.

“Između telefonskog poziva moje agentice i mog slijetanja u Rim se sve izdešavalo toliko brzo da sam jedva sam sebe uspio da uhvatim. Budući da sam prve godine odrastanja imao u ratnoj i poslijeratnoj atmosferi, nije mi nedostajalo materijala za kreiranje nasilne uloge”, objašnjava Zahirović.

Film je sniman u zimu 2018/2019. godine. Reditelj Carlo Chiaramonte je na razvijanju scenarija radio godinama, a samo snimanje je trajalo tri mjeseca. Film je sniman u Rimu i u Sarajevu.

“Samo snimanje bilo je veoma zahtjevno budući da sam po cijele dane snimao scene napolju na januarskom debelom minusu, ali osim toga sam istinski uživao u svakom trenutku provedenom na filmskom setu. Uživao sam čak i smrzavajući se jer je i to dio posla koji strastveno volim. Zahvaljujući tehnološkom razvoju kom svjedočimo ja danas, kao glumac 21. stoljeća, imam priliku da se iz malog grada u jugoistočnoj Evropi prijavim na kastinge za filmove koji se rade u Rimu ili Londonu ili Tokiju ili bilo gdje na svijetu, bez da tamo fizički budem prisutan. Zaista živim u zanimljivom vremenu”, kaže nam Zahirović.

Ovaj 26-godišnji glumac kaže da se u budućnosti vidi u nekom od svjetskih centara filmske industrije gdje planira nastaviti gradnju internacionalne karijere na engleskom govornom području.

“Biti glumac u BiH je izazov budući da smo malo i dosta nerazvijeno tržište tako da sam od početka vidio da trebam ciljati na veće tržište svjetske kinematografije”, dodaje.

Zahvaljujući globalnoj komunikaciji nije ograničen samo na BiH tržište iako trenutno živi tu, mada problema opet ima.

“Moram reći da sam do sada izgubio dosta značajnih prilika za saradnju sa agentima i menadžerima svjetskog kalibra samo zbog nepovoljnih diplomatskih odnosa koje moja država ima sa ostatkom svijeta i birokratskih poteškoća koje ima svako ko želi angažovati glumice i glumce iz BiH”, kaže Zahirović.

Za kraj našeg razgovora kazao nam je da je ova godina bila jedna od najtežih za njegov poziv, ali je ujedno donijela i nešto dobro budući da se dešava velika tranzicija na globalnom nivou. Pandemija je zaustavila javne nastupe, ali nije zaustavila želju za usavršavanjem: “Ja sam ovaj period shvatio kao period pauze gdje sam zahvalan na svakoj prilici koja mi se pružila, ali nisam sebi dozvolio da gubim vrijeme tako da sam svoju energiju usmjerio na razvijanje drugih vještina kao što je sviranje gitare, klavira, pjevanje, pisanje te izučavanje psihologije što je sada već postala moja velika strast.”

Izvor: Federalna.ba