Svijet

Američki Senat odobrio pristupanje Finske i Švedske NATO-u










Američki Senat odobrio je u srijedu pristupanje Finske i Švedske NATO-u, što je najznačajnije proširenje 30-članog saveza od 1990-ih kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Senat je glasao sa 95 naprema 1 za podršku ratifikacije pristupnih dokumenata, lako nadmašivši dvotrećinsku većinu od 67 glasova potrebnih za podršku ratifikacije pristupnih dokumenata dvije zemlje.

“Ovo historijsko glasanje šalje važan signal održive posvećenosti SAD-a NATO-u i osiguravanju da je naša Alijansa spremna da odgovori na izazove današnjice i sutrašnjice,” rekao je američki predsjednik Joe Biden u saopćenju.

Švedska i Finska podnijele su zahtjeve za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na ukrajinu 24. februara. Rusija je više puta upozoravala obje zemlje da ne pristupaju alijansi.

30 saveznika NATO-a potpisalo je za njih prošlog mjeseca protokol o pristupanju, koji im omogućava da se pridruže nuklearnom savezu predvođenom SAD-om nakon što njegove članice ratifikuju odluku.

U tom trenutku, Helsinki i Stokholm su mogli učestvovati na sastancima NATO-a i imaju veći pristup obavještajnim podacima, ali nisu bili zaštićeni članom pet, klauzulom o odbrani NATO-a da je napad na jednog saveznika napad na sve.

Pristup moraju ratificirati parlamenti svih 30 članica prije nego što Finska i Švedska budu zaštićene klauzulom o odbrani.

Ratifikacija bi mogla potrajati do godinu dana, iako ju je već odobrilo nekoliko zemalja, uključujući Kanadu, Njemačku i Italiju.

Senatori obje američke stranke snažno su podržali članstvo dvije zemlje, opisujući ih kao važne saveznike čije moderne vojske već blisko sarađuju sa NATO-om.

“Kvalifikacije ove dvije prosperitetne, demokratske nacije su izvanredne i poslužit će jačanju NATO saveza,” rekao je demokratski senator Bob Menendez, predsjednik Odbora za vanjske poslove, pozivajući na podršku prije glasanja.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button