Što nas od mjera čeka za božićne i novogodišnje praznike

- in BiH

Praznici koji nam slijede tradicionalno su obilježavani u većim grupama – na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Ove godine pandemija koronavirusa promijenila je način obilježavanja.

Hoće li biti novih mjera još nije poznato, ali jedna od mjera mogla bi biti uvođenje negativnog PCR testa za sve one koji namjeravaju ući u državu.

Federalni krizni stožer zatražio je uvođenje obveznog PCR testa i za sve one koji žele ući u Bosnu i Hercegovinu. Povod je loša epidemiološka slika u evropskim zemljama. Javnih okupljanja neće biti. Hoće li će biti novih mjera za vrijeme blagdana i praznika još se ne zna.

Stanje kako sada izgleda misljenja smo da ce ove mjere i dalje ostati nasnazi, vidimo da je i Europka restriktivna i u novogodisnjim i bozicnim praznicima. Naravno, mi cemo jos jednom sagledati situaciju, kazao je GORAN ČERKEZ, pomoćnik ministra zdravlja Federacije BiH. 

Za sada je neizvjesno hoće li će isti zahtjev prema Vijeću ministara uputiti i Republika Srpska.

Iz Instituta za javno zdravstvo kažu da će Krizni štab ovog entiteta sutra razmatrati predloženi kriteriji PCR testa.

Navedeni prijedlog i finalna odluka ce se biti donesena naravno u skaldu sa stavom vlade republike srpske, odnosno republickog staba za vanredene situacije. Odluka i dalje ostaje naravno na Savjetu ministara, objasnio je BRANISLAV ZELJKOVIĆ, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Veliki broj osoba koje bi potencijalno došle krajem ovog mjeseca mogao bi utjecati na epidemiološku situaciju u BiH.

Ta grupa asimptomatskih vironosa je daleko opasnija tim prije što oni uopšte nisu svjesni da su nosioci virusa, nisu bolesni i kreću se slobodno računajući da nema mogućnosti da bilo koga zaraze.

Federaciji Bosne i Hercegovine na snazi je i dalje odluka o ograničenom kretanju od 23 do 5 sati ujutro. U Republici Srpskoj se ne planira uvoditi ova mjera, ali je ograničeno radno vrijeme ugostiteljskim objektima do 22 sata.

Blagdani i praznici jesu dani veselja i ljubavi, ali neka nam ove godine bude prioritet poštivanje mjera, kao i zdravlje nas i naših najmilijih. Ostanimo odgovorni i brižni prema našoj zajednici.

Izvor: BHRT