BHINGU fokusu

Završen je i treći dan BH Sedmice inženjerstva 2020

U petak, 11. decembra, u Tuzli se održao centralni dan tech konferencije BH Engineering Week 2020, pod nazivom SMART FUTURE: Smart City & Green Deal u BiH.  Konferencija se odvija u hibridnom obliku. Traje od 9. do 16. decembra, a program je obilježio konferencijski dio u kojem je učestvovalo na desetine govornika koji se nalaze širom svijeta, a većina je porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Segmenti programa su:

9.12. FinTech Industries: Are we headed towards a cashless society (w/ BHFF)

10.12. Smart Mobility

11.12. Smart Future

12-15.12. MADEinBiH virtuelni sajam (w/ BHFF)

16.12. IEEE Innovation Nation Showcase

U petak 11.12. u Bosanskom kulturnom centru Tuzla mogli smo čuti neke od najprogresivnijih ideja i inzenjerskih rijesenja. Ovaj segment III. BH Sedmice inzenjerstva bio je posvecen istraživanju PAMETNIH TEHNOLOGIJA i GREEN DEAL-a. Naime, iako se ponekad čini da budućnost neće uskoro doći u Bosnu i Hercegovinu, ona je već tu. Tehnologije se kreću brzo i osvajaju svijet a prisjetite se da prije samo par godina nismo mogli ni zamisliti Internet u obliku u kojem ga danas koristimo.

Podsjetimo se, ovo je bio treći, ali ne i posljednji dan Sedmice inženjerstva.

Konferenciju je otvorio panel na temu FinTech Industries u organizaciji BH Futures Foundation, na kojoj smo sa iskusnim govornicima iz svijeta digitalnog bankarstva saznali nešto više o konceptu novih kripto valuta, nematerijalnom novcu i sl. Zanimljivo je to da je na kraju trece veceri konferencije dekan RGG Fakulteta u Tuzli na pitanje “Kakva je budućnost rudarstva u BiH?” odgovorio sa : “Pa u onome čime ste započeli konferenciju – bitcoinom.”

Sve teme ovogodišnje konferencije su povezane, čak i ako na prvu ne zvuči tako. Na primjer, problem cyber sigurnosti je jako bitan faktor za pametne tehnologije, kao što su električni romobili u direktnoj korelaciji sa Green Deal-om, iako su samo mali segment cjelokupnog plana za iskupljenje prirodi, da se poetično izrazimo.

Drugim danom konferencije smo polako ulazili u svijet pametnih tehnologija preko pametne mobilnosti, a dotakli smo se i uvijek aktuelne teme saobraćajne kulture koja je bila i oblast u okviru koje su se srednjoškolci iz TK nadmetali za pehar u kvizu znanja. U okviru istog dana su nam se predstavile dvije firme iz Bosne i Hercegovine koje pionirski započinju pametne biznise u BiH a to su City Gecko iz Banja Luke koji nam je predstavio svoju solarnu klupu i beebee iz Sarajeva koji su u prijestolnicu donijeli električne gradske skutere.

Nema sumnje BiH ima veliki broj stručnjaka u ovim oblastima, od kojih nam se veliki broj obratio virtuelno, ali takođe veliki broj njih i iz BiH, a nekoliko njih su bili tu i uživo na sceni. Tako smo u petak 11. decembra imali priliku u sali ugostiti profesora Mirzu Kušljugica koji nas je upoznao sa svim preduslovima i preprekama koje nas dijele od aktivnog učestvovanja u Zelenom dogovoru koji podrazumijeva uvođenje poreza na štetne emisije ugljika, energetske reforme, održive industrije i ostale sistemske promjene.

Bilo je tu mnogih sjajnih primjera iz prakse, poput panela na kojem je predstavljen prvi BH respirator, prva BH luksuzna auto prikolica ili solarni brod Antonija Pušića, poznatijeg kao Rambo Amadeus. Iako je usput zabavljao sve učesnike svojim humorom, Rambo se predstavio i kao veliki vizionar, inženjer i aktivista.

Jedan čitav segment bio je posvećen robotici i vještačkoj inteligenciji, a ušli smo i u sferu softwarea i gaminga.

7 dana, hibridni karakter, 50+ govornika, 200+ učesnika webinara, a tek je na pola.

U narednih nekoliko dana pozivamo vas da posjetite web sajam MADEinBiH

EEE Innovation Nation program u Bosni i Hercegovini organizuje BH Futures fondacija sa akademskim partnerom Univerzitetom La Trobe IEEE, najvećom svjetskom profesionalnom organizacijom u sklopu BH Engineering Weeks-a.

Sastoji se od 10 sedmica intenzivnog akademskog sadržaja (3 sata sedmičnih radionica, predavanja o industriji, online sadržaja i coachinga) koji uči studente o generaciji ideja kroz design thinging, razvijanje poslovnog modela, marketing, osnove finansija, i vještinu pitchinga investitorima.

U ovogodišnjem programu je učestvovalo preko 50 učesnika (studenata i mladih profesionalaca koji imaju maksimalno 30 godina). Organizovani su u 11 timova koji rade na generisanju ideja/riješenja baziranih na problemima koje su identifikovali. Ovaj događaj će biti finalna prezentacija njihovog rada i održava se 16.12.2020.

Timovi će pitchovati svoje ideje investitorima i dobiti šansu za finansiranje svojih startup ideja. Speed networking će takođe biti segment programa putem kojeg će se učesnici međusobno povezati. Uvod i keynote prezentaciju održaće Ned Lomigora, osnivač i CEO CapeAnn Tech-a i član odbora MIT Enterprise Foruma u New Yorku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button